Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

Κατερίνα Παπακώστα: «Ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ το φθινόπωρο, αλλά οι οικονομικές υποχρεώσεις παραμένουν δυσβάσταχτες»ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006 
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com


Κατερίνα Παπακώστα: «Ρύθμιση των δανείων του ΟΕΚ το φθινόπωρο, αλλά οι οικονομικές υποχρεώσεις παραμένουν δυσβάσταχτες»

 
Στην Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει Βουλευτής Β’ Αθηνών, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, για τα δάνεια που έλαβαν τρίτεκνες οικογένειες του ιδιωτικού τομέα από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) απάντησε  ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,  Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η Βουλευτής εξήγησε στην πρωτολογία της πως με τον ν. 3454/2006 δόθηκε η δυνατότητα στις τρίτεκνες οικογένειες να λάβουν δάνειο ύψους 160.000 Ευρώ από τα κεφάλαιο του ΟΕΚ. Επρόκειτο αποκλειστικά για οικογένειες που απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα, που ανέλαβαν την υποχρέωση να καταβάλλουν μηνιαία δόση ύψους 550 Ευρώ, ενώ σε περίπτωση καθυστέρησης, το επιτόκιο θα ανερχόταν στο 11%.

Ωστόσο, η οικονομική κρίση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην Ελληνική κοινωνία και βεβαίως και στο διαθέσιμο εισόδημα των τρίτεκνων οικογενειών. Η Κατερίνα Παπακώστα υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει καμμία μέριμνα για αυτή την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα» να υπαχθεί σε ανάλογο καθεστώς όπως εφαρμόζεται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που προβλέπει σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης επιτόκιο ύψους 4,5% αντί 11%.

Συνεπώς, ρώτησε τον Υπουργό αν υπάρχει πρόθεση μείωσης της δόσης των 550 Ευρώ και μείωσης του επιτοκίου από το 11% στο 4,5%. Επίσης, ζήτησε να ενημερωθεί αν θα υπάρξει εναρμόνιση της συμπεριφοράς απέναντι στις τρίτεκνες οικογένειες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

Στην απάντησή του, ο Υπουργός αναγνώρισε την ευαισθησία της Βουλευτού για κοινωνικά ζητήματα και ανέφερε πως από τον Μάρτιο κατόπιν δικής του εντολής, η Διοικητής του ΟΑΕΔ συγκρότησε Επιτροπή, η οποία καλείται να προτείνει μία «σφαιρική λύση ως προς το ζήτημα των δανείων του ΟΕΚ γενικότερα.» Επικαλέστηκε μία τεχνική ιδιομορφία των εν λόγω δανείων προτού καταργηθεί ο ΟΕΚ, καθώς σύμφωνα με τον Υπουργό «υφίσταται μία τριγωνική σχέση ανάμεσα στον ΟΕΚ, στο πιστωτικό ίδρυμα που έδινε το δάνειο, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς και τον δανειολήπτη». Δεν συνεκτίμησε ωστόσο, πως τα εν λόγω δάνεια χορηγούνταν από τα κεφάλαια του ΟΕΚ, και όχι από τα εκάστοτε τραπεζικά ιδρύματα.

Ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε πως οι ρυθμίσεις για τα δάνεια του ΟΕΚ αναμένονται να εναρμονιστούν το φθινόπωρο, όταν το Υπουργείο του θα επεξεργαστεί το πόρισμα της Επιτροπής του ΟΑΕΔ.

Η Κατερίνα Παπακώστα επέμενε στην σύσταση της εν λόγω Επιτροπής, η οποία προφανώς δεν έχει καταθέσει ακόμη κάποιες προτάσεις, ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του Ιουλίου και αναμένουμε να διευθετηθεί το ζήτημα το φθινόπωρο. Τόνισε, πως παράλληλα όμως η ζωή συνεχίζει να κυλάει, με τις οικονομικές υποχρεώσεις των τρίτεκνων οικογενειών να παραμένουν δυσβάσταχτες.

Αναφέρθηκε στις προτάσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο Συνήγορος του Πολίτη, ο οποίος έκανε είχε δώσει έμφαση στην ανάγκη να  συνεκτιμηθούν για ένα μεταβατικό διάστημα και ως την επίλυση του ζητήματος με νομοθετική παρέμβαση όλα τα στοιχεία των δανειοληπτών, όπως είναι το διάστημα της ανεργίας, τα εισοδηματικά κριτήρια κλπ. Επιπλέον, είχε ζητήσει μία περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών για τους δανειολήπτες.

Επεσήμανε επιπλέον, πως οι Έλληνες δικαστές παίρνουν υπόψη τις ειδικότερες συνθήκες του κάθε δανειολήπτη και εκδίδουν αποφάσεις βάσει των πραγματικών δεδομένων και καταστάσεων που αντιμετωπίζει. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάποιο καθεστώς που προστατεύσει την συγκεκριμένη ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.   Βάσει αυτών, η Βουλευτής ζήτησε να ενημερωθεί από τον κ. Κατρούγκαλο αν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα πουληθούν σε funds μέχρι να νομοθετήσει σχετικά η Κυβέρνηση.

Στα Ερωτήματα αυτά ο Υπουργός δεν έδωσε καμία απολύτως απάντηση, καθώς προτίμησε να επαναλάβει την πρόθεσή του να ρυθμιστεί το ζήτημα και τόνισε πως η Κυβέρνηση καλείται να επιλύσει ένα πρόβλημα που απλά κληρονόμησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου