Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

Συνταγές για Τρίτεκνους με φρούτα του χειμώνα (Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Μήλα)


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006 
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676 – Πατησίων 4 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ
210 9524869,  6949 592286, 6932 737 726, 6932 737 727
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr, fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.gr

Συνταγές για Τρίτεκνους με φρούτα του χειμώνα (Πορτοκάλια, Μανταρίνια, Μήλα)
 
 
1)  Μαρμελάδα μανταρίνι και πορτοκάλι στο φούρνο συνταγή
ΥΛΙΚΑ
1.000 γρ. πορτοκάλια (με τη φλούδα)
600 γρ. μανταρίνια (με τη φλούδα)
400 γρ. περγαμόντο (μόνον τη σάρκα)
2.100 γρ. ζάχαρη
3 κ.σ. μέλι
χυμό από 2 λεμόνια
2 ποτήρια νερό
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ξύνουμε ελαφρά τη φλούδα από τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια.
Βάζουμε τα πορτοκάλια  σε μια κατσαρόλα με νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά.
Ύστερα, ρίχνουμε το νερό και βάζουμε άλλο.
Ξαναβράζουμε τα πορτοκάλια για άλλα 10 λεπτά.
Επαναλαμβάνουμε για τρίτη φορά τη διαδικασία και αφού ρίξουμε το νερό, δοκιμάζουμε τα πορτοκάλια εάν έχουν ξεπικρίσει και δεν χρειάζεται ακόμη μια φορά η ίδια διαδικασία.
Εφόσον τα πορτοκάλια ξεπίκρισαν, τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Όταν κρυώσουν, τα κόβουμε, αφαιρούμε τις χοντρές ίνες τους και τα κουκούτσια, αν υπάρχουν.
Τέλος τα βάζουμε στο multi και τα ψιλοκόβουμε αποφεύγοντας να τα πολτοποιήσουμε εντελώς.
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα.
Ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια σε φέτες και μετά σε κομματάκια, αφού αφαιρέσουμε τα κουκούτσια, εάν υπάρχουν.
Τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
Αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια από τα περγαμόντα και τα βάζουμε στο multi.
Τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τα δύο ποτήρια νερό και βάζουμε σε μέτρια φωτιά τα εσπεριδοειδή να βράσουν για 30-40 λεπτά, ώστε να μαλακώσουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μέλι και το χυμό του λεμονιού.
Αφήνουμε να βράσουν για άλλα 10-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και μετά αδειάζουμε σε ένα βαθύ ταψί.
Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και αφήνουμε τη μαρμελάδα μας για 1 περίπου ώρα ή μέχρι να δέσει.
Το πόση ώρα ακριβώς χρειάζεται η μαρμελάδα μας για να δέσει, εξαρτάται από το μέγεθος του ταψιού αλλά και το πόσο υγρό έχει.
Δηλαδή, εάν το ταψί μας έχει μεγάλη ποσότητα μαρμελάδας, το "δέσιμο" χρειάζεται περισσότερη ώρα.
Ελέγχουμε τη μαρμελάδα μας εάν έχει "δέσει" με τον γνωστό τρόπο δηλαδή με μια ξύλινη κουτάλα χαράζουμε "έναν δρόμο" και εάν παραμείνει ανοιχτός, τότε το "δέσιμο" είναι εντάξει.


2) Μαρμελάδα μανταρίνι συνταγή
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μανταρίνια ψιλοκομμένα
500 γρ. μήλο τριμμένο
800 γρ. ζάχαρη
Χυμό από μισό λεμόνι
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη τα μήλα.
Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα μανταρίνια (φλούδα και σάρκα).
Βάζουμε τα μήλα και τα μανταρίνια σε ένα ταψάκι μαζί με τα 2 ποτήρια νερό και τα βάζουμε να βράσουν για 10-15 λεπτά περίπου στην εστία της κουζίνας ή μέσα στο φούρνο.
Ύστερα, βγάζουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μισό χυμό λεμονιού και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου έως ότου η μαρμελάδα μας "δέσει".
Ο χρόνος που θα χρειαστεί η μαρμελάδα μέχρι το τελικό της "δέσιμο" εξαρτάται και από το φούρνο αλλά και την ποσότητα της μαρμελάδας που θα υπάρχει στο ταψί.
Ελέγχουμε τη μαρμελάδα εάν είναι έτοιμη με τον γνωστό πια τρόπο, βγάζοντας το ταψί από το φούρνο και σύροντας μια ξύλινη κουτάλα έτσι ώστε να δούμε εάν θα  μείνει χαραγμένος "ο δρόμος της μαρμελάδας".
Μόλις δούμε ότι η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη προσθέτουμε και το υπόλοιπο λεμόνι, ανακατεύουμε και βγάζουμε από το φούρνο.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα, αφήνουμε να κρυώσει και με τα καπάκια τα σφραγίζουμε

 
3)  Μηλόπιτα συνταγή για Τρίτεκνους

 Τι χρειαζόμαστε
200 γρ βούτυρο μαλακό
  2 φλιτζάνια ζάχαρη
   κανέλλα
   3  μήλα
   4 αβγά
   1 φλιτζάνι ζάχαρη για μετά
   2 βανίλιες
   2 φλιτζάνια αλεύρι

Πώς το κάνουμε:
Στρώνουμε το βούτυρο (όχι λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου) σε στρογγυλό αντικολλητικό ταψί 26 εκ, ρίχνουμε τα 2 φλιτζάνια ζάχαρη, ώστε να καλύψει τον πάτο του ταψιού και από πάνω λίγη κανέλλα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μήλα. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αβγά με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη και τις βανίλιες, μέχρι να ασπρίσουν. Ρίχνουμε το αλεύρι με απαλές κινήσεις και προσθέτουμε τα αβγά.
Σκεπαζουμε τα μήλα με αυτό το μείγμα και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.
Όταν κρυώσει, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα


4)  ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΕΝΗ  ΠΟΡΤOΚΟΚΑΛΟΠΙΤΑ συνταγή για Τρίτεκνους

Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%
3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο
1 φλυτζάνι ζάχαρη
2 βανίλιες
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού
Για το σιρόπι:
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα απο ένα πορτοκάλι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Σε ένα μεγάλο μπωλ, χτυπάμε το λάδι με την ζάχαρη και το γιαούρτι.
Προσθέτουμε τα αυγά, το ξύσμα, τις βανίλιες και το μπέικιν. Ανακατεύουμε καλά.
Κόβουμε το φύλλο κρούστας στο κέντρο, στα 4, σχηματίζοντας σταυρό.
Παίρνουμε ένα ένα φυλλαράκι και το τσαλακώνουμε στα χέρια μας, όπως ένα φύλλο χαρτί.
Το ρίχνουμε μέσα στο υγρό μίγμα μας. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και με τα υπόλοιπα φύλλα.
Κατά διαστήματα, ανακατεύουμε ελαφρά τα φύλλα στο μίγμα, ώστε να ενσωματώνονται.
Μόλις τελειώσουν τα φύλλα και τ' ανακατέψουμε καλά, ώστε να καλυφθούν απο το μίγμα μας, τα ρίχνουμε σε λαδωμένο πυρέξ και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Ψήνουμε την πορτοκαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 30΄περίπου, έως ότου πάρει ξανθό χρώμα. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο της πίτας, φτιάχνουμε το σιρόπι.Βράζουμε τα υλικά για 7' περίπου (απο την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει). Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει. Κόβουμε σε κομμάτια την πορτοκαλόπιτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει απο τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφού πιεί όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε. Ταιριάζει πολύ και με παγωτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου