Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Συνήγορος του Πολίτη: Καλλίτερη φύλαξη στις παιδικές χαρές

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

Συνήγορος του Πολίτη: Καλλίτερη φύλαξη στις παιδικές χαρές

Ανεπαρκής ή παντελής έλλειψη φύλαξης των παιδικών χαρών, παράλειψη κλειδώματος, ακατάλληλες περιφράξεις, παράλειψη επαρκούς ελέγχου και συντήρησης του εξοπλισμού και μη πιστοποίηση των παιδικών χαρών βρίσκονται στο επίκεντρο της παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη προς το υπουργείο Εσωτερικών.
Με επιστολή του ο Συνήγορος του Πολίτη εισηγείται προτάσεις νομοθετικού και οργανωτικού χαρακτήρα, με σκοπό τη νόμιμη και εύρυθμη λειτουργία των παιδικών χαρών, ώστε να επιτυγχάνεται η ασφάλεια των παιδιών, σε συνδυασμό με την προστασία του δικαιώματος στο παιχνίδι, όπως αυτό κατοχυρώνεται στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές πολιτών σχετικά με ζητήματα λειτουργίας και ασφάλειας παιδικών χαρών, και διαπίστωσε ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις και πρότυπα για τους τρόπους περίφραξης και φύλαξης, παρότι η προστασία των κοινοχρήστων χώρων των παιδικών χαρών είναι υποχρεωτική για τους Δήμους. Για το λόγο αυτό, κάθε Δήμος αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο προβλήματα λειτουργίας και φύλαξης των παιδικών χαρών. Ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα διαπιστώνονται προβλήματα βανδαλισμών τόσο στις περιφράξεις όσο και στον εξοπλισμό των παιδικών χαρών, καθώς και όχληση των περιοίκων από την είσοδο ατόμων σε αυτές σε μη προβλεπόμενες ώρες λειτουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται να ορισθεί ως υποχρεωτική η αυτοψία των μελών των Επιτροπών Ελέγχου Παιδικών Χαρών πριν τη χορήγηση πιστοποιητικού καταλληλότητας, καθώς και να παρασχεθούν σαφείς οδηγίες για το κλείδωμα των παιδικών χαρών. Επίσης, για τους Δήμους με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, θα πρέπει να προβλεφθούν από την Πολιτεία τρόποι διασφάλισης της φύλαξης των παιδικών χαρώ,ν είτε με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε με την οργάνωση εθελοντικών δομών για το σκοπό αυτό, ενώ θα πρέπει να συστηματοποιηθεί η διενέργεια τακτικών ελέγχων για την ορθή λειτουργία τους.

Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η δημιουργία κατάλληλα διαμορφωμένων δημοσίων χώρων συνάντησης και συμμετοχής σε προσφιλείς στην εφηβική ηλικία δραστηριότητες άθλησης και ψυχαγωγίας, καθώς και η συμμετοχή και συνδρομή των εφήβων μέσω διαδικασιών διαβούλευσης και έκφρασης γνώμης προς τις δημοτικές αρχές, σχετικά με τη χρήση και τη διαμόρφωση χώρων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.