ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737
726,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
email:
triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com
Λαλαγγίτες: Το γλυκό της Παναγίας – την παραμονή των Χριστουγέννων
Το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων οι νοικοκυρές δυναμώνουν τη φωτιά στο τζάκι βάζοντας πολλά ξύλα, «για να μην κρυώσει η Παναγία» που σε λίγο μέσω Αυτής θα πραγματοποιηθεί η ενσάρκωση του Ιησού Χριστού που θα φέρει το μήνυμα της λύτρωσης του ανθρώπου.
Σε λίγο; Ναι, η κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου και
Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού σε λίγο, η Αγία Μητέρα θα «γεννήσει» και,
σαν λεχώνα εκτός από ζέστη θα θέλει και καλύτερη τροφή και γι αυτό οι
νοικοκυρές της ψήνουν τους λαλαγγίτες.
Λαλαγγίτες
ΥΛΙΚΑ
Μισή κουταλιά μαγιά ξερή
½ κούπα χλιαρό γάλα
½ κουταλάκι σόδα
½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κούπα γιαούρτι
4 κουταλιές βούτυρο (λιωμένο)
2 αυγά
3 κουταλιές μέλι
2 κουτάλια βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αφρίσει, Βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε μία λεκάνη, κάνοντας ση μέση ένα λάκκο. εκεί ρίχνουμε τη μαγιά. Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και φτιάχνουμε μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και περιμένουμε να φουσκώσει. Ύστερα από μιάμιση έως δύο ώρες η ζύμη μας είναι έτοιμη.
ΥΛΙΚΑ
Μισή κουταλιά μαγιά ξερή
½ κούπα χλιαρό γάλα
½ κουταλάκι σόδα
½ κιλό αλεύρι σκληρό
½ κούπα γιαούρτι
4 κουταλιές βούτυρο (λιωμένο)
2 αυγά
3 κουταλιές μέλι
2 κουτάλια βανίλια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να αφρίσει, Βάζουμε το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι σε μία λεκάνη, κάνοντας ση μέση ένα λάκκο. εκεί ρίχνουμε τη μαγιά. Ζυμώνουμε παίρνοντας λίγο-λίγο το αλεύρι και φτιάχνουμε μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε τη ζύμη και περιμένουμε να φουσκώσει. Ύστερα από μιάμιση έως δύο ώρες η ζύμη μας είναι έτοιμη.
Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι ή την
μαργαρίνη και τηγανίζουμε τις λαλαγγίτες, πλάθοντάς τες σε μπαλάκια στο μέγεθος
ενός μανταρινιού.
Σε πολλά σπίτια θα βάλουν στο τζάκι ένα τεράστιο χλωρό κούτσουρο για να κρατηθεί άσβεστο όλες τις μέρες του Δωδεκαημέρου.
Σε πολλά σπίτια θα βάλουν στο τζάκι ένα τεράστιο χλωρό κούτσουρο για να κρατηθεί άσβεστο όλες τις μέρες του Δωδεκαημέρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.