Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Πρότυπο η γαλλική πολιτική για την οικογένεια με πολλά παιδιά



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,


Πρότυπο η γαλλική πολιτική για την οικογένεια με πολλά παιδιά

Στη Γαλλία η γεννητικότητα είναι αρκετά υψηλότερη σε σύγκριση με τη Γερμανία. Ένας βασικός λόγος είναι η διαφορετική πολιτική έναντι της οικογένειας.

«Εξαιτίας της χαμηλής γεννητικότητας οι Γερμανοί γίνονται όλο και λιγότεροι, ενώ οι Γάλλοι αντίθετα, όλο και περισσότεροι», σημειώνει ο Ντομινίκ Γκριλμάγερ, από το Γαλλογερμανικό Ινστιτούτο.
Βάσει στατιστικών στοιχείων, στη Γερμανία αντιστοιχούν 1,4 παιδιά σε κάθε γυναίκα ενώ στη Γαλλία 2,1 παιδιά. Στο άμεσο μέλλον ο πληθυσμός της Γαλλίας θα ξεπεράσει εκείνον της Γερμανίας, εκτιμά ο ειδικός.
Η γαλλική πολιτική έναντι της οικογένειας δεν συμβάλει όμως μόνον στην αύξηση του πληθυσμού, αλλά και στην ισότητα ευκαιριών για τις γυναίκες, καθώς επικεντρώνει στη συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας, όπως επισημαίνει η Κριστίνα Σίλντμαν από το ίδρυμα Φρίντριχ-Έμπερτ.
Έρευνα του ιδρύματός της κατέδειξε ότι «όσο υψηλότερο είναι σε μια χώρα το ποσοστό των εργαζόμενων γυναικών, τόσο μεγαλύτερη είναι και η γεννητικότητα. Αυτό ισχύει και για τη Σκανδιναβία, όχι μόνον για τη Γαλλία».
Η πολιτική έναντι της οικογένειας θεωρείται ακρογωνιαίος λίθος του γαλλικού κοινωνικού μοντέλου το οποίο θα πρέπει να διατηρείται άθικτο.

Διαφορετική αντίληψη για τη διαπαιδαγώγηση

Η πολιτική αυτή στηρίζεται σε μια αντίληψη για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών που διαφέρει σημαντικά από εκείνη στη Γερμανία.

«Στη Γαλλία ισχύει: όσο νωρίτερα εισέλθει το παιδί στην κοινωνία, τόσο το καλύτερο για τη διάπλαση του χαρακτήρα του», εξηγεί η Άνγκελα Γκρόιλιχ, η οποία διδάσκει οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στο Παρίσι.
«Το νεογέννητο θεωρείται τρόπον τινά tabula rasa που θα πρέπει να εμπλουτιστεί: όσο περισσότερες οι έξωθεν επιρροές, τόσο το καλύτερο για το παιδί».
Η βασική αυτή αρχή που θέλει τα παιδιά να εντάσσονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη γαλλική κοινωνία, αντικατοπτρίζεται πλήρως στην εκπαιδευτική πολιτική της χώρας.
Βρεφονηπιακοί σταθμοί, προσχολικά κέντρα, παιδικοί σταθμοί, ολοήμερα σχολεία, είναι εδώ  και δεκαετίες τελείως αυτονόητα στη Γαλλία.
Το 40 % των γυναικών με παιδιά προσχολικής ηλικίας εργάζονται σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι Γαλλίδες επαγγελματικά, τόσο περισσότερα παιδιά έχουν.
Στη Γαλλία «είναι αδιανόητο να επικρίνει κανείς μια γυναίκα επειδή αφήνει το παιδί της σε ολοήμερο», παρατηρεί ο Γκριλμάγερ.

Στήριξη των πολύτεκνων

Ακόμη και σήμερα το γαλλικό κράτος παρέχει σημαντική οικονομική στήριξη στις πολύτεκνες οικογένειες.
Δεν  προβλέπεται επίδομα τέκνων όταν υπάρχει ένα μόνο παιδί.
Με τη γέννηση του δεύτερου όμως οι γαλλικές οικογένειες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση ενώ με τη γέννηση του τρίτου προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση.
Και το φορολογικό σύστημα επιβραβεύει το τρίτο παιδί, από το τέταρτο, οι γαλλικές οικογένειες δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.