Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιος ευθύνεται για τα κενά στους παιδικούς σταθμούς; 15.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr   email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649  http://triteknoinomouattikis.blogspot.com


Ποιος ευθύνεται για τα κενά στους παιδικούς σταθμούς; 15.000 παιδιά θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Στην εκτίμηση ότι θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών, περί τα 15.000 με 16.000 παιδιά, προχώρησε με δηλώσεις του,  o Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θεανώ Φωτίου απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει, και ότι τον Σεπτέμβριο, οι γονείς που θα βρουν βρεφονηπιακό σταθμό, θα πάρουν voucher. Τα vouchers θα φθάσουν τις 110.000.
«Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές» σχολίασε η κ. Φωτίου, συμπληρώνοντας όμως ότι εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από το spending review (εξοικονόμηση δαπανών) και κλήθηκαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδος, στους οποίους γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών.
«Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί παράταση, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι από τις 2 Μαΐου και μέχρι τις 30 Ιουνίου κλήθηκαν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα να υποβάλλουν προτάσεις ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έλαβαν οικονομική στήριξη που κυμαίνεται από 50.000 έως 75.000 ευρώ, ανάλογα εάν θα δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, ή δύο τμήματα.
Την πρόσκληση διαχειρίστηκε η Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε. Τα νέα τμήματα μπορούσαν να ενταχθούν σε σταθμούς που ήδη λειτουργούν, εφόσον σε αυτούς υπήρχε ελεύθερος χώρος ικανός να διαμορφωθεί ώστε να τα στεγάσει, ή να αποτελέσουν τμήματα νέου/ νέων σταθμού/ σταθμών που θα συστήσει ο Δήμος.
Η συνολική επιχορήγηση για τους Δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα που θα ιδρύσουν ένα νέο τμήμα δυναμικότητας 12 βρεφών, ή ένα τμήμα δυναμικότητας 25 νηπίων (η επιλογή ανήκει στον Δήμο, ανάλογα με τις ανάγκες του) δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 50.000 ευρώ.
Για τους Δήμους που μπορούσαν να ιδρύσουν δύο τμήματα (επίσης η επιλογή αν θα είναι δύο τμήματα βρεφικής ή δύο νηπιακής ή ένα βρεφικής κι ένα νηπιακής φροντίδας ανήκει στο Δήμο) η χρηματοδότηση ανέρχεται μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι τα 15 εκατομμύρια πιστώθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας αλλά το πρόγραμμα είχε πολλά λάθη:
Πρώτα από όλα με 50.000 ευρώ δεν φτιάχνεις νέα δομή παιδικού σταθμού, άρα ο κάθε δήμος έπρεπε να έχει περίσσευμα για να συμμετάσχει.
Υστερα πολλοί δήμοι προκήρυξαν διαγωνισμό ενοικίασης, αλλά δεν προσήλθε κανένα ιδιοκτήτης. 
Αλλο μεγάλο λάθος ήταν ότι οι αιτήσεις των δήμων δεν ελέγχθηκαν στην ουσία τους, και πολλοί από αυτούς που εγκρίθηκαν χρησιμοποιούν τα χρήματα για ανακαινίσεις ή εμπλουτισμό εξοπλισμού, και όχι για δημιουργία νέων χώρων.
Αλλη μια παράλειψη ήταν ότι οι εγκρίσεις δεν έγιναν με βάση του όμορους δήμους έτσι ώστε οι γονείς που θα βρουν έλλειψη στον έναν δήμο, να βρουν μια κενή θέση σε έναν όμορο.
Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι αρκετοί δήμοι απλά αμέλησαν την προετοιμασία και την υποβολή αίτησης κυρίως λόγω ανεπάρκειας στελεχών.
Εκεί οφείλει η ΕΕΤΑΑ να δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία.
Σε ποιους δήμους υπάρχουν τελικά ελλείψεις και ποιοι είναι οι δήμοι που δεν κατέθεσαν αίτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου