Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Αγοραστός: Το δημογραφικό είναι υπαρξιακό ζήτημα για τον Ελληνισμό





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr   email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649  
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com




Αγοραστός: Το δημογραφικό είναι υπαρξιακό ζήτημα για τον Ελληνισμό

«Το δημογραφικό δεν είναι απλά ένα μείζον πρόβλημα: είναι υπαρξιακό ζήτημα για τον Ελληνισμό, είναι, αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα σημαντικότερα εθνικά θέματα. Συνήθως ως εθνικό θέμα χαρακτηρίζουμε – και ευλόγως – ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική, την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας. Το δημογραφικό είναι ένα πολυδιάστατο, ένα πολυσύνθετο ζήτημα, το οποίο μας αφορά όλους και το οποίο διαπερνά κι επηρεάζει όλες τις βασικές πολιτικές: την άμυνα και την ασφάλεια,  τη γεωπολιτική στρατηγική, την οικονομία και την παραγωγή, το ασφαλιστικό σύστημα, το σύστημα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας, το εκπαιδευτικό σύστημα  αλλά και τις πολιτικές που αφορούν την εργασία». Με τα λόγια αυτά ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός στόχευσε στον πυρήνα ενός από τα μείζονα θέματα που αφορούν την Ελλάδα, αυτό του δημογραφικού.
«Ο πληθυσμός της Ελλάδας και φθίνει πληθυσμιακά και γηράσκει. Αφήνω τα στατιστικά στοιχεία για τους διακεκριμένους εισηγητές που είναι μαζί μας και θα μιλήσουν στη συνέχεια. Θέλω να επικεντρωθώ στην ουσία, η οποία,  σε εκδηλώσεις όπως η σημερινή έγκειται, κατά τη γνώμη μου, στο να εστιάζουμε σε προτάσεις και λύσεις. Άλλωστε, στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε ως βασική φιλοσοφία μας – και το έχουμε αποδείξει – ότι προτιμάμε τις καινούργιες λύσεις παρά τα παλιά προβλήματα. Λύσεις ριζοσπαστικές, βιώσιμες, οραματικές, καινοτόμες, ρεαλιστικές», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αγοραστός, ενώ στη συνέχεια σημείωσε πως «Για μας στην ΕΝΠΕ αλλά και για μένα προσωπικά, η λύση, το «φάρμακο» και για το δημογραφικό είναι η παραγωγή. Παραγωγική επανάσταση! Η Ελλάδα πρέπει να παράξει ξανά!
Διότι, παραγωγή σημαίνει: νέες θέσεις εργασίας και μεγαλύτερο εθνικό εισόδημα, άρα περισσότερα φορολογικά έσοδα, περισσότερα έσοδα στα ασφαλιστικά ταμεία, άρα υψηλότερο επίπεδο κοινωνικών παροχών. Παραγωγή σημαίνει και περισσότερες οικογένειες και περισσότερα παιδιά. Διότι χωρίς εισόδημα, χωρίς μισθούς και μάλιστα χωρίς αξιοπρεπείς μισθούς, χωρίς ευκαιρίες για νέες επιχειρήσεις, μ’ αυτές τις δυσβάστακτες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, ποια νέα και ποιος νέος θα μείνει στην πατρίδα μας; Αλλά και ποιος θα επιστρέψει από τις δεκάδες χιλιάδες – πρέπει να υπερβαίνουν τις 400 χιλιάδες – που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια;
Και δεν μετανάστευσαν μόνο οι νέες και οι νέοι επιστήμονες, αυτό που συνοπτικά αποκαλούμε στο δημόσιο διάλογο ως brain drain. Το brain drain ακολουθήθηκε και ακολουθείται από το children drain, διότι ένα μέρος απ’ εκείνους που μετανάστευσαν κι είχαν ήδη παιδιά, τα πήραν μαζί τους στο εξωτερικό, ή αν δεν είχαν, έκαναν ή θα κάνουν αργότερα οικογένεια στις χώρες όπου βρίσκονται. Βεβαίως, ο μισθός, το εισόδημα γενικότερα είναι προφανώς το βασικότερο στοιχείο αλλά δεν είναι το μόνο που βαρύνει στην απόφαση να κάνουν οι νέες και οι νέοι οικογένεια. Κάθε νέα και κάθε νέος χρειάζεται ένα σταθερό, υγιές περιβάλλον με δυνατότητες αξιοπρεπούς ζωής, εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης, εκπαίδευσης, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, Απαραίτητη, συνεπώς, είναι η ποικιλότροπη, η ουσιαστική υποστήριξη του θεσμού της οικογένειας και ιδίως των νέων ζευγαριών σε οικονομικό, θεσμικό, εργασιακό και γενικότερα κοινωνικό επίπεδο».
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφερόμενος στις κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα, όσον αφορά το δημογραφικό πρόβλημα σημείωσε πως «αυτό που κυρίως χρειάζεται είναι μακροχρόνιος σχεδιασμός, τουλάχιστον 20ετίας, καθώς προφανώς τέτοιες πολιτικές θέλουν πολλά χρόνια να αποδώσουν, άρα υπερβαίνουν κατά πολύ τον 4ετή εκλογικό κύκλο, πολιτική βούληση για τολμηρές πολιτικές κι όχι «πυροσβεστικά μέτρα», και φυσικά συναίνεση, καθώς οι πολιτικές που θα συμφωνηθούν για να αποδειχθούν αποτελεσματικές, πρέπει να υλοποιούνται χωρίς εκπτώσεις, χωρίς να μεταβάλλονται κάθε τόσο για να ικανοποιείται η εκλογική πελατεία του εκάστοτε κυβερνητικού κόμματος».
Στην παρέμβασή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης & Τυρνάβου κκ Ιερώνυμος στάθηκε με ιδιαίτερη έμφαση στην απουσία αξιών που χαρακτηρίζει τη σύγχρονη κοινωνία. «Ο τρόπος με τον οποίο μεγαλώνουμε τα παιδιά μας αλλά και ο ρόλος της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον είναι δύο παράγοντες στους οποίους θα πρέπει να εστιάσουμε, αν θέλουμε να βρούμε τις ρεαλιστικές λύσεις στο μεγάλο αυτό πρόβλημα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση επίσης μίλησαν η επικεφαλής του Τομέα Ισότητας ΕΝΠΕ κα Φωτεινή Βρύνα, η Research Analyst της ομίλου ερευνών και ανάπτυξης diaNEOsis κα Φαίη Μακαντάση, η Αν. Ταμιας Ομοσπονδίας Πολυτεκνων Ελλάδας κα Αγγελή Δήμητρα –Ινές, ο εκπρόσωπος Ομοσπονδίας Τριτέκνων Ελλάδος κ. Εμμανουήλ Αχλαδιανάκης, και ο πρόεδρος Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων κ. Αντώνης Ντιούδης, ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους οι βουλευτές  κύριοι Χαρακόπουλος, Κέλλας, Μπραγιώτας, Μπουκώρος, και κυρία Ράπτη, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκος Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος Λαρισαίων κ. Δεληγιάννης, η υποψήφια δήμαρχος Λαρισαίων κα Καραλαριώτου, περιφερειακοί σύμβουλοι, και πλήθος κόσμου.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.