Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2023: 17 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Κυριακή 7 Απριλίου 2019

Όλγα Κεφαλογιάννη: Εθνικό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας το δημογραφικό


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr   
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649  
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com


Όλγα Κεφαλογιάννη: Εθνικό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας το δημογραφικό

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα ως ένα εθνικό ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, υπογράμμισε η βουλευτής Α΄ Αθηνών και πρώην υπουργός, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε με θέμα
“Δημογραφικό ζήτημα- brain drain- πολιτικές στήριξης της ελληνικής οικογένειας.
Οι μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη δεκαετία”.

Περιγράφοντας το πρόβλημα ανέφερε ότι δεν είναι μόνο ελληνικό καθώς η Ευρώπη γερνάει, και δεν είναι καινούργιο. Για τη χώρα μας όμως δυστυχώς, τα πράγματα επιδεινώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης που συνοδεύτηκε από τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Εξήγησε ότι “σήμερα, η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γονιμότητας σε όλη την ΕΕ. Κάθε ζευγάρι Ελλήνων αποκτά, κατά μέσο όρο, μόλις 1,3 παιδιά, έναντι 1,6 που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, τη στιγμή που για να μη μειώνεται ο πληθυσμός, ο μέσος όρος παιδιών που πρέπει να αποκτά ένα ζευγάρι, ανέρχεται στο 2,1. Σε αυτή την δυσοίωνη πραγματικότητα, η χώρα καλείται να αντιμετωπίσει τη φυγή 400.000 νέων Ελλήνων, υψηλού μορφωτικού επιπέδου που αναζήτησαν την κοινωνική, οικονομική και επιστημονική τους πρόοδο έξω από την Πατρίδα.

Η κ. Κεφαλογιάννη άσκησε  κριτική, υποστηρίζοντας ότι “τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαμορφώθηκε μία πραγματικότητα στην οποία συρρικνώνονται διαρκώς αξίες, κανόνες και θεσμοί, όπως είναι η οικογένεια, το κράτος, η εκπαίδευση, η οικονομία. Ιδιαίτερα η ελληνική οικογένεια έχει υποστεί σοβαρούς κλυδωνισμούς σε συνθήκες παρατεταμένης, εξαντλητικής οικονομικής αντιξοότητας. Γιατί σε αυτή την τετραετία, σαρώθηκαν τα πάντα…ο πολιτικός αμοραλισμός μετέτρεψε την οικονομική κρίση σε κρίση αξιών. Σε εθνικό μαρασμό.
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε το brain drain με ολιγόμηνες συμβάσεις στο Δημόσιο, με διορισμούς ημετέρων και επιδοματικές πολιτικές. Με Πανεπιστήμια – ομήρους της ασυδοσίας των ολίγων.
“Με στόχο λοιπόν, τη διεύρυνση της αγοράς εργασίας, την προστασία της οικογένειας, τη μείωση του βάρους απόκτησης παιδιού, τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, και κυρίως των γυναικών, την ανάσχεση του brain drain, και βέβαια την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, μέσω ενός σύγχρονου ασφαλιστικού συστήματος ”.

… Η κα Κεφαλογιάννη πρότεινε άμεσα και δραστικά μέτρα όπως :
 – Ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα.
– Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Υπαγωγή όλων των ειδών πρώτης ανάγκης, μετά τη γέννηση κάθε παιδιού, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.
 – Μέριμνα ώστε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε εκπαιδευτήρια προσχολικής αγωγής, με σταδιακή εφαρμογή διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης.
Ειδικά για την ενίσχυση της μητρότητας, ανέφερε: – Ελεύθερη επιλογή της γυναίκας να καθορίσει τον χρόνο της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας.
– Αύξηση της άδειας για τις μονογονεϊκές οικογένειες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα και χρήζουν περαιτέρω κοινωνικής προστασίας.
– Επέκταση της προστασίας από την απόλυση στους 24 μήνες αντί των 18 μετά τον τοκετό.
– Προστασία των τριτέκνων και πολυτέκνων οικογενειών με επαναφορά των ποσών και των προνομίων που αυτή η κυβέρνηση περιέκοψε.
Κλείνοντας υπογράμμισε ότι “όλα τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή στο πλαίσιο ενός γενικότερου αναπτυξιακού σχεδιασμού. Αλλά και σε συνδυασμό με ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο θα εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι. Διότι δεν μπορούμε να συζητούμε για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, χωρίς ένα ρεαλιστικό σχέδιο για το ασφαλιστικό σύστημα. Ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα είναι μία ακόμα κρίσιμη εθνική πρόκληση, που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα των παροχών υγείας και ασφάλισης στους Έλληνες πολίτες”.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.