Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Σάββατο 4 Απριλίου 2020

H Mονογονεϊκή οικογένεια και οι κοινωνικές παροχές

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr   
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649  
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com


H Mονογονεϊκή οικογένεια και οι κοινωνικές παροχές

Mονογονεϊκή οικογένεια θεωρείται όταν ένας μόνος γονέας ασκεί την γονική μέριμνα ενός η περισσοτέρων τέκνων έως την ηλικία των 25 ετών.
Στο Νόμο 3838/2010 σχετικά με τις προσλήψεις στο Δημόσιο (ως συμπληρωματική ρύθμιση του άρθρου 9 του Ν. 3812/2009 που αφορούσε τις προσλήψεις μέσω Α.Σ.Ε.Π. στον δημόσιο τομέα) δίνεται ο μοναδικός ορισμός που ισχύει στην ελληνική νομοθεσία της μονογονεϊκής οικογένειας και του γονέα μονογονεϊκής οικογένειας που έχει ως εξής:
«i. Γονέας μονογονεϊκής οικογένειας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πρόσληψης, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ` αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση την γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.
ii. Τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας είναι εκείνα τα οποία μέχρι την ενηλικίωση τους είχαν τον ένα μόνο γονέα τους. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και τα τέκνα τα οποία στερήθηκαν και τους δύο γονείς πριν την ενηλικίωση τους. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από το τέκνο μέχρι και τη συμπλήρωση του 30ού έτους της ηλικίας του.».
Άλλη νομοθετική αναφορά στην έννοια της μονογονεϊκής οικογένειας συναντάται σε μία διευκρίνιση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης (αναφερόμενη στο άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) σχετικά με τον ορισμό του/της προστάτη μονογονεϊκής οικογένειας και το τέκνο που τον/την βαρύνει φορολογικά ορίζεται ότι:
«Προστάτης μονογονεϊκής οικογένειας θεωρείται αυτός που ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων, αποκλειστικά στις ακόλουθες περιπτώσεις: χηρεία, ελεύθερη συμβίωση χωρίς σύμφωνο συμβίωσης, τέκνο γεννημένο εκτός γάμου, υιοθεσία τέκνου από έναν/μια μόνο γονέα».
Επίσης, σε οδηγίες του ΑΣΕΠ κατά καιρούς για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς έχει δοθεί στα έντυπά του πάλι ο εξής ορισμός για τους μονογονείς: «Ως μονογονέας νοείται ο γονέας εκείνος ο οποίος, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης πρόσληψης, ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική ανάθεση τη γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους. Ενδεικτικές περιπτώσεις: χηρεία μονογονέα, άγαμη μητέρα με τέκνο χωρίς αναγνώριση από τον πατέρα, έκπτωση του άλλου γονέα από την άσκηση της γονικής μέριμνας
Συνοψίζοντας τα ανωτέρω, μονογονεϊκή οικογένεια θεωρείται όταν ένας μόνος γονέας ασκεί την γονική μέριμνα ενός η περισσοτέρων τέκνων έως την ηλικία των 25 ετών. Ο γονέας αυτός είναι μόνος, είτε διότι η μητέρα απέκτησε τέκνα μέσω υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με δωρεά γενετικού υλικού, είτε διότι πρόκειται περί άγαμης μητέρας που δεν αναγνωρίστηκε το τέκνο της, είτε γιατί ο ένας γονιός χήρευσε λόγω θανάτου του έτερου γονέα, είτε γιατί ο έτερος γονέας κηρύχθηκε σε αφάνεια, είτε γιατί ο έτερος γονέας εξέπεσε της γονικής μέριμνας δυνάμει δικαστικής απόφασης ή ανατέθηκε η γονική μέριμνα μόνο στον έναν γονέα.
Συνεπώς δεν είναι μονογονεϊκές οι οικογένειες που διασπάστηκαν λόγω διαζυγίου των συζύγων-γονέων και κατά συνέπεια μόνο ο ένας γονέας ασκεί αποκλειστικά την επιμέλεια του ή των τέκνων, η το τέκνο αναγνωρίστηκε μετά την γέννησή του με δικαστική απόφαση ή με εκούσια αναγνώριση από τον έτερο γονέα, οι γονείς που απέκτησαν τέκνο με σύμφωνο συμβίωσης και εν συνεχεία διέκοψαν την ελεύθερη συμβίωση.
Αλλως, γονέας μονογονεικής οικογένειας είναι λοιπόν εκείνος που ασκεί εν τοις πράγμασι και κατ’ αποκλειστικότητα ή μετά από σχετική δικαστική ανάθεση την γονική μέριμνα ενός ή περισσότερων ανήλικων τέκνων του. Το δικαίωμα αυτό ασκείται από τον γονέα και μετά την ενηλικίωση των τέκνων του και μέχρι τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας τους.
Αντίστοιχα, τέκνα μονογονεϊκής οικογένειας θεωρούνται εκείνα τα οποία μέχρι την ενηλικίωσή τους είχαν τον ένα μόνο γονέα τους. Στην περίπτωση αυτή υπάγονται και τα τέκνα τα οποία στερήθηκαν και τους δύο γονείς τους πριν την ενηλικίωσή τους.
Τα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών και οι ίδιοι οι γονείς που μόνοι τους ασκούν την γονική μέριμνα του ή των τέκνων τους και είναι «μονογονείς». έχουν ορισμένα αναγνωρισμένα δικαιώματα/προνόμια στην πρόσληψη στον Δημόσιο τομέα και δικαιούνται επίσης επιδομάτων κυρίως του ΟΠΕΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και συμπληρωματικά, πάντοτε σε σχέση με τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ σε κάποιες κατηγορίες και άλλων Οργανισμών, όπως του ΕΔΟΕΑΕΠ (ενιαίος δημοσιογραφικός οργανισμός μόνο για τα μέλη του).
Μερικές από τις κοινωνικές παροχές και δικαιώματα που έχουν οι μονογονεϊκές οικογένειες και προβλέπονται σε διάφορα νομοθετήματα είναι οι εξής:
α) Παροχή επιπλέον άδειας με αποδοχές ανά έτος στους μονογονείς – εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. 
Ο/Η εργαζόμενος/η άγαμος /η χήρος/α μονογονέας στον ιδιωτικό τομέα δικαιούται άδεια με αποδοχές έξι (6) εργάσιμων ημερών το χρόνο, πέραν αυτής που δικαιούται από άλλες διατάξεις.
β) Μοριοδότηση. Δυνατότητα μοριοδότησης στα παιδιά των μονογονεϊκών οικογενειών. Κάθε τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας θα λαμβάνει 50 μονάδες, για την πρόσληψη μέσω του Α.Σ.Ε.Π.
γ) Επίδομα απροστάτευτου τέκνου. Οι Διευθύνσεις των δήμων κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων γονιών καταβάλλουν μηνιαίο επίδομα 44 ευρώ σε ανήλικα που στερούνται της πατρικής προστασίας μέχρι συμπληρώσεως του 16ου έτους της ηλικίας τους, ήτοι σε μονογονεϊκές οικογένειες με μόνο γονέα τη μητέρα.
δ) Παιδικοί σταθμοί. Τα τέκνα μονογονεϊκών οικογενειών εγγράφονται κατά προτεραιότητα στους παιδικούς σταθμούς των ΟΤΑ, του ΠΙΚΠΑ, καθώς και του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Λάρισας.
ε) Περίθαλψη. Σχετικά με την περίθαλψη, παρέχεται δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στις ανασφάλιστες και οικονομικά αδύναμες άγαμες μητέρες.
ΑΘΗΝΑ Γ. ΣΤΑΜΕΛΑΚΗ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ
ΦΙΛΕΛΛΗΝΩΝ 20 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ
τηλ. επικ. 210 4125338 / Fax. 210 4125328



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.