Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Υπογεννητικότητα και πολυμελείς οικογένειες

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ

Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006

Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676

Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα

τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,

email: titsa_mesouridou@yahoo.gr   

email: triteknoiattikis@yahoo.gr

fax: 2109570649  

http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

 

Υπογεννητικότητα και πολυμελείς οικογένειες

 

Ένα από τα Βασικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι η υπογεννητικότητα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι γεννήσεις ακολουθούν φθίνουσα πορεία από την δεκαετία του 1980, όταν  μειώθηκαν οι γεννήσεις  από τις 150.000 στις 100.000. Το 2012 καταγράφηκαν 100.400 γεννήσεις και 116.700 θάνατοι. Ο αριθμός των θανάτων δηλαδή  ξεπέρασε αυτόν των γεννήσεων.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγγίξει η διάμεση ηλικία (ομαδοποίηση του πληθυσμού σε δύο ομάδες) τα  43 έτη, ενώ η αντίστοιχη ηλικία το 1960 ήταν τα 31 έτη. Οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Η διάμεση ηλικία αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια έως και 5,7 έτη.

Το ποσοστό ηλικίας  για τα άτομα άνω των 65 αναμένεται να αυξηθεί και να προσεγγίσει  το 33% (24% το 2015). Ανησυχούν όμως τα ποσοστά για τις ηλικίες έως 18, τα οποία δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το 19% του πληθυσμού. Το 2050 και για ένα πληθυσμό 8 εκατομμυρίων το 36% του πληθυσμού (περίπου 3,6 εκατομ.) θα αποτελείται από  άτομα άνω των 65 ετών.

Η τάση των μειωμένων γεννήσεων εμφανίζεται σε περιοχές με όχι μεγάλο πληθυσμό και περιορισμένες υποδομές, ακριτικές ηπειρωτικές και νησιωτικές, αλλά και σε ορεινές, ημιαστικές περιοχές. Ανάμεσα στους παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά τα ζευγάρια να μην αποκτήσουν παιδί είναι το κόστος διαβίωσης, η δυσκολία στην πρόσβαση σε δομές υγείας και η αβεβαιότητα στις  εργασιακές σχέσεις. Τα μισά σχεδόν ζευγάρια θεωρούν σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα το υψηλό κόστος προγεννητικού ελέγχου και τοκετού αλλά και το κόστος ανατροφής. Σχεδόν το 90% των ζευγαριών θα έκανε παιδί εάν καλυπτόταν το κόστος του βρεφονηπιακού σταθμού και τα έξοδα τοκετού.   

Ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού επηρεάζει όχι μόνο την κατανάλωση αλλά και την  παραγωγή της χώρας. Ενώ η γήρανση του πληθυσμού επιβραδύνει  την ανάπτυξη του ΑΕΠ, οι νέοι εργαζόμενοι στηρίζουν την συνταξιοδότηση και την υγειονομική κάλυψη, στο παρόν και στο μέλλον,  των ηλικιωμένων.

Θα ήθελα να αναφέρω ότι στην η μελέτη “The Effect of Population Aging on Economic Growth, the Labour Force and Productivity” τονίζεται ότι μια μείωση του ρυθμού γονιμότητας και η αύξηση του πληθυσμού άνω των 60 ετών κατά 10%, μειώνει το ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 5,5%.

Είναι δηλαδή σημαντική η αξιολόγηση της γονιμότητας ως εργαλείου οικονομικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μα κυρίως της ελληνικής κοινωνίας. Η γήρανση του πληθυσμού έχει βαθιές επιπτώσεις στις κοινωνίες, υπογραμμίζοντας τις δημοσιονομικές και πολιτικές πιέσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσει στις επόμενες δεκαετίες η υγειονομική περίθαλψη.

Η κυβέρνηση  σήμερα έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κάτι που  κρίνεται πως θα ανακουφίσει πολλές οικογένειες. Καλύπτονται επίσης και τα έξοδα προγεννητικού  ελέγχου και  τοκετού σε μικρό η μεγάλο βαθμό.

Είναι βέβαιο ότι όσο περισσότερα μέλη έχει μία οικογένεια τόσο αυξάνονται τα έξοδα διαβίωσής της, όπως  δαπάνες διατροφής, ηλεκτροδότησης, κάλυψη βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, σπουδών ξένων γλωσσών, φροντιστήρια κ.ά. Είναι λοιπόν σαφές ότι όταν έχεις ένα ή δύο παιδιά, τα έξοδα διαβίωσης είναι πολύ λιγότερα.  Και γι΄ αυτό το λόγο πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να ενισχύει με κάθε τρόπο τις οικογένειες που έχουν τρία και περισσότερα τέκνα, και ειδικότερα με μέτρα τα οποία δεν επιβαρύνουν τον οικονομικό προϋπολογισμό του κράτους (όπως η μοριοδότηση στον ΑΣΕΠ), αντιθέτως ενισχύουν την αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης της χώρας μας και κατ΄ επέκταση την ανάπτυξή της.

Από έγκυρες πληροφορίες αναμένεται να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας

α)μέσω ΑΣΕΠ  στο δημόσιο και

β) μέσω ΟΑΕΔ στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στις ομάδες των πολυμελών οικογενειών και σε άλλες ευάλωτες ομάδες.

Κατά την άποψη μας και για να λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας  μεταξύ των άλλων δράσεων, είναι σημαντικό:

α) να ενθαρρυνθούν τα ζευγάρια να κάνουν περισσότερα από δύο παιδιά και

β ) να διευκολυνθεί η ανατροφή και, γιατί όχι,  η επαγγελματική  αποκατάσταση τους.

Είναι αυτονόητο ότι τα μέλη των πολυμελών οικογενειών μειονεκτούν σε σχέση με τις τριμελείς κι τετραμελείς οικογένειες. Λαμβάνοντας υπό όψη ότι δύο εργαζόμενοι γονείς έχουν να καλύψουν πολύ περισσότερο δαπανηρές ανάγκες των παιδιών τους περιορίζουν τα παρεχόμενα εφόδια, περιορίζουν τις απαιτούμενες επιμορφώσεις των μαθητών και φοιτητών τέκνων τους. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται όμως και η ανταγωνιστικότητα τους στον εργασιακό στίβο.  Φανταστείτε όταν εργάζεται μόνο ο ένας γονέας τα προβλήματα που αντιμετωπίζονται.

Η κυβέρνηση σήμερα πρέπει να αποφασίσει εάν θεωρεί σοβαρό το δημογραφικό πρόβλημα και να προβεί στις ενδεδειγμένες λύσεις.          

Συνεπώς εκφράζουμε την ανησυχία μας και την αντίθεση μας στις προωθούμενες από το ΑΣΕΠ και την κυβέρνηση αλλαγές, οι οποίες βάλλουν κατάφορα κατά των  πολυμελών  οικογενειών και εντείνουν το δημογραφικό πρόβλημα.   

Το ΔΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.