Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και οι αλλαγές από φέτος 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ

Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006

Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676

Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα

τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,

email: titsa_mesouridou@yahoo.gr

email: triteknoiattikis@yahoo.gr

fax: 2109570649  

http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

 

Το νομοσχέδιο για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και οι αλλαγές από φέτος 2021

 

Σημαντικές αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που αφορά στην εισαγωγή στα ΑΕΙ, τη διάρκεια φοίτησης. Κάποιες από αυτές θα ισχύσουν από τις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021, κάποιες άλλες από τις Πανελλαδικές του 2022.

Η καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) θα ισχύσει από φέτος 2021.

1ο. Αφού γίνουν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις και ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, θα υπολογίζεται ο μέσος όρος της βαθμολογίας των υποψηφίων όλης της Ελλάδας σε κάθε ένα από τα 4 μαθήματα του κάθε Επιστημονικού Πεδίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή. 

2o. Υπολογίζεται ο Μέσος Όρος των Μέσων Όρων των 4 μαθημάτων, χωρίς και πάλι την εφαρμογή κανενός συντελεστή βαρύτητας.

3ο.  Αυτός ο Μέσος Όρος, πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή, που μπορεί να επιλέξει κάθε τμήμα χωριστά. Ο συντελεστής αυτός πρέπει να κινείται σε ένα εύρος που θα καθοριστεί αργότερα με Υπουργική Απόφαση από το Υπουργείο Παιδείας και μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο. Κάθε τμήμα επιλέγει το συντελεστή που επιθυμεί, μέσα στο επιτρεπόμενο εύρος, και με το γινόμενο του συντελεστή επί το Μέσο Όρο του Πεδίου προκύπτει η Ε.Β.Ε. του κάθε τμήματος. Συνεπώς το κάθε τμήμα μπορεί να έχει διαφορετική Ε.Β.Ε. Λογικά η Ε.Β.Ε. δεν αφορά τις περιζήτητες σχολές, αλλά τις σχολές χαμηλής ζήτησης που έχουν χαμηλή βάση.

4ο.  Υπολογίζεται ο μέσος όρος των βαθμών του υποψηφίου, χωρίς την εφαρμογή κανενός συντελεστή, και συγκρίνεται με την Ε.Β.Ε. κάθε τμήματος του Επιστημονικού Πεδίου που έχει επιλέξει ο υποψήφιος. Δημιουργείται η λίστα με όλα τα τμήματα που η Ε.Β.Ε. τους είναι μικρότερη ή ίση με το μέσο όρο στα 4 μαθήματα, χωρίς συντελεστές βαρύτητας. Αυτή η λίστα αποτελεί το σύνολο των σχολών τις οποίες έχει δικαίωμα να δηλώσει ο υποψήφιος.

5ο. Υπολογίζονται τα μόρια του υποψηφίου, εφαρμόζοντας τους συντελεστές βαρύτητας στα μαθήματα κάθε πεδίου, όπως έχουν οριστεί φέτος. Από του χρόνου κάθε τμήμα θα μπορεί να ορίζει τους δικούς του συντελεστές βαρύτητας. Τελικά από όσα τμήματα έχει δηλώσει στο Μηχανογραφικό του θα εισαχθεί σ’ αυτό που έχει δηλώσει στην υψηλότερη σειρά προτίμησης.

Αντίστοιχη διαδικασία για τον ορισμό της Ε.Β.Ε. εφαρμόζεται και στα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες για την εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ. Μέχρι τώρα ίσχυε η βάση του 10 για τα ειδικά μαθήματα και όχι για τις πρακτικές δοκιμασίες. Εφαρμόζεται ακόμη στα ΕΠΑ.Λ. και στις Επαναληπτικές Εξετάσεις, δηλαδή παντού. Αυτή είναι η μόνη αλλαγή που θα έχουμε από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2021.

Είναι προφανές ότι αρκετές χιλιάδες υποψηφίων θα μείνουν εκτός ΑΕΙ.

Επιπλέον η εφαρμογή της από φέτος θα δυσκολέψει την πρόσβαση στα ΑΕΙ των υποψηφίων του 2021, που στη διάρκεια της φοίτησής τους στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου έχουν υποστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα τηλεκπαίδευση, που είναι, κατά γενική ομολογία, δυσκολότερη από τη δια ζώσης εκπαίδευση, γι’ αυτό και μειώθηκε η ύλη των Πανελλαδικών και τις δύο χρονιές της τηλεκπαίδευσης.

Μία ακόμη πληροφορία που πρέπει να έχουν οι υποψήφιοι του 2021 για τις σχολές του 1ου Πεδίου είναι ότι αν θελήσουν να εξεταστούν και στις Πανελλαδικές του 2022 θα εξεταστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, γιατί σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο δεν θα υπάρξει ξανά παλαιό και νέο σύστημα. Σε κάθε αλλαγή του συστήματος εισαγωγής οι απόφοιτοι των προηγούμενων ετών θα εξετάζονται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με τους τελειόφοιτους.

 ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ:

Πανελλαδικές : Πώς θα καθορίζεται η ελάχιστη βάση εισαγωγής – Τι αλλάζει στο μηχανογραφικό

 http://triteknoinomouattikis.blogspot.com/2021/01/blog-post_16.html

Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις – σχολιάστε στη Διαβούλευση έως 20 Ιανουαρίου

http://triteknoinomouattikis.blogspot.com/2021/01/20_13.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.