Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ημέρα της Γυναίκας - «Φως στο σκοτάδι: σκιαγραφώντας τις ψυχολογικές διαστάσεις της βίας την εποχή της πανδημίας»

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ

Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006

Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676

Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα

τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,

email: titsa_mesouridou@yahoo.gr

email: triteknoiattikis@yahoo.gr

fax: 2109570649  

http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

 

Ημέρα της Γυναίκας - «Φως στο σκοτάδι: σκιαγραφώντας τις ψυχολογικές διαστάσεις της  βίας την εποχή της πανδημίας»

 

8 Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η φετινή 8 Μάρτη έχει μια ιδιαίτερη χροιά για όλο τον πλανήτη … βρισκόμαστε σε κατάσταση εγκλεισμού και λήψης ποικίλων μέτρων προφύλαξης λόγω του Covid-19.

Οι γυναίκες  βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων  σε κάθε τομέα της ζωής, κυρίως στον τομέα της φροντίδας, καθώς επωμίζονται τα περισσότερα βάρη για το σπίτι, τα ανήλικα παιδιά, τα ηλικιωμένα, ή τα ανήμπορα μέλη της οικογένειας.

Ταυτόχρονα, πολλές αντιμετωπίζουν είτε εργασιακή πίεση (τηλεργασία κλπ.), είτε ανεργία, και ιδιαίτερα όσες έχουν μονογονεϊκές οικογένειες, υψηλό κίνδυνο φτώχειας.

Ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα όμως που απειλεί γυναίκες και παιδιά και που αποτελεί μια άλλη μορφή πανδημίας μέσα στην πανδημία, είναι η αύξηση και ένταση της ενδοοικογενειακής / έμφυλης βίας, τόσο στο χώρο του σπιτιού, όσο και στο διαδίκτυο, τα ΜΜΕ, την εργασία κλπ.

Οι γυναίκες επιστημόνισες που υπό-αντιπροσωπεύονται στον πατριαρχικό ακαδημαϊκό χώρο, και που έχουν να αντιπαλέψουν με έμφυλες αξίες και στερεότυπα αιώνων, είναι αυτές που θα δώσουν με το δικό τους λόγο, και τη δική τους δράση, μαθήματα ευαισθητοποίησης της κοινότητας, όχι μόνο σε άμεσα θέματα υγείας, αλλά και σε θέματα υποστήριξης των θυμάτων ενδοοικογενειακής και έμφυλης βίας, γυναικών και παιδιών, που πλήττονται δυσανάλογα από τις συνέπειες του COVID-19.

Οι επιστημόνισες ανέδειξαν την έμφυλη βία ως μορφή εξουσίας, που επιβάλλεται στο θύμα, και ασκείται με διάφορους τρόπους (σωματικά, ψυχολογικά, συναισθηματική, σεξουαλικά, οικονομικά, ψηφιακά κλπ.).

Απεδείχθη ότι η πατριαρχική κουλτούρα ευνοεί την άσκησή της και ο εγκλεισμός λόγω covid 19 την ενισχύει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.