Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2023: 17 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια τριτέκνων – προτείνουν την μείωση των μηνιαίων δόσεων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4 και Πανεπιστημίου, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726,
email: titsa_mesouridou@yahoo.gr
email: triteknoiattikis@yahoo.gr
fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com

Ερώτηση 45 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια τριτέκνων – προτείνουν την μείωση των μηνιαίων δόσεων

Οι 45 βουλευτές του Σύριζα,  κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς την κα Ράνια Αντωνοπούλου, Αναπληρώτρια Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας την δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες, και προτείνοντας να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα.

Με την υπ αριθμόν 50072 / 2007 ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ με αριθμό 250 Β στις 27-02-2007 και με τον τίτλο : «Εφαρμογή προγράμματος χορήγησης ατόκων δανείων από κεφάλαια του Ο.Ε.Κ. σε δικαιούχους με έντονες κοινωνικές ανάγκες για αγορά κατοικίας, καθορισμός ποσών δανείων και λοιπών όρων χορήγησης» δόθηκε η δυνατότητα σε οικογένειες με τρία προστατευόμενα μέλη (τρίτεκνες οικογένειες), αλλά και σε άλλες ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας με κοινωνικές ανάγκες, να συνάψουν συμβάσεις δανείων με τον Ο.Ε.Κ για την ανέγερση κατοικίας ή την αγορά έτοιμης κατοικίας ώστε να εγκατασταθούν σε αυτή αυτές οι οικογένειες.

Η χρηματοδότηση του δανείου έγινε αποκλειστικά από κεφάλαια του Οργανισμού και το ποσό του δανείου καθορίστηκε μέχρι εκατό χιλιάδες ευρώ (100.000 €) προσαυξανόμενο κατά είκοσι χιλιάδες ευρώ (20.000 €) για κάθε ένα (1) προστατευόμενο παιδί. Για την δε, εξασφάλιση των χορηγουμένων δανείων εγγράφτηκε στο ακίνητο που αγοράστηκε υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΕΚ Πανελλαδικά τα δάνεια αυτά δόθηκαν σε 86.000 τρίτεκνες οικογένειες. Το στεγαστικό αυτό δάνειο, αφορούσε το ποσό τον 160.000 ευρώ, ήταν άτοκο με διάρκεια αποπληρωμής τα 25 έτη, η δε μηνιαία δόση του ανέρχεται στο ποσό των 533 ευρώ.

Προφανής σκοπός της ανωτέρω χρηματοδότησης ήταν η παροχή στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τριτέκνων η δυνατότητα να αποκτήσει μια αξιοπρεπή κατοικία ώστε να εγκατασταθεί σε αυτή και να βοηθηθεί στην καλύτερη και δικαιότερη ένταξη της στην κοινωνία. Τα δάνεια δόθηκαν στους δικαιούμενους σε μια περίοδο ξέφρενης και εύκολης δανειοδότησης κατά την οποία ουδείς είχε γνώση τι ακριβώς θα επακολουθήσει στην χώρα μας.  Άφοβα λοιπόν, η κοινωνική αυτή ομάδα προχώρησε στην σύναψη των δανείων με τον ΟΕΚ τα οποία ήταν και άτοκα, δίνοντας σε αυτούς την πεποίθηση της εύκολης αποπληρωμής τους, χωρίς να μπορούσαν οι δανειολήπτες να γνωρίζουν τι θα επακολουθήσει στο κοντινό μέλλον. Δεδομένης όμως της σφοδρής και διαρκούς οικονομικής κρίσης, επήλθε αδυναμία πληρωμής των υψηλών δόσεων του δανείου από την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των τριτέκνων αφού πλέον το ποσό της δόσης, ήτοι τα 533 ευρώ μηνιαίως, είναι υπέρμετρα υψηλό καθιστώντας την αποπληρωμή του δανείου αδύνατη από αυτούς. Μάλιστα χρειάζεται να αναφερθεί πως οι μισθοί των δανειοληπτών έχουν υποστεί τεράστια μείωση προκαλώντας δυσαναλογία ανάμεσα στην μηνιαία δόση και στον μισθό που λαμβάνουν έχοντας περιέλθει σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Το Σύνταγμα της Ελλάδας , εξάλλου, προστατεύει το δικαίωμα ιδιοκτησίας στο άρθρο 17, την πολύτεκνη οικογένεια στο άρθρο 21 και καθιστά το κράτος υπόχρεο να λαμβάνει μέτρα υπέρ της δημογραφικής πολιτικής, στο οποίο δημογραφικό πρόβλημα οι τρίτεκνες οικογένειες με τεράστιες θυσίες συμβάλλουν υπέρμετρα ώστε να μειωθεί. Έτσι, η αποπληρωμή του δανείου από την κοινωνική ομάδα των τριτέκνων έχει καταστεί αδύνατη και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έχουν γιγαντωθεί .

Συμπερασματικά,

Επειδή, το ποσό την μηνιαίας δόσης των 533 ευρώ είναι υπέρμετρα υψηλό δεδομένης της διαρκούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας καθιστώντας την πληρωμή του δανείου αδύνατη.

Επειδή, από το 2012 και έπειτα τα δάνεια μεταβιβάστηκαν από τον ΟΕΚ στον ΟΑΕΔ και δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης τους .

Επειδή, το πρόβλημα αφορά μια πολύ ευαίσθητη κοινωνική ομάδα η οποία κάνει τεράστιες θυσίες για την επιβίωση της .

Επειδή, το πρόβλημα αφορά 86.000 οικογένειες οι οποίες έχουν ουσιαστικά οδηγηθεί στην παύση πληρωμών των υποχρεώσεων τους έχοντας περιέλθει σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.

Επειδή, υπάρχει η βούληση των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους , πλην όμως με μια δικαιότερη ρύθμιση η οποία θα συμβαδίζει με την οικονομική περίοδο στην οποία ζούμε.

Ερωτάται η κ. Υπουργός :

 Προτίθεται να επιμεληθεί του προβλήματος των δανειοληπτών του ΟΕΚ και :

- Να εκδώσει οδηγίες για άμεση μείωση των μηνιαίων δόσεων σε ποσοστό ανάλογο με τη μείωση των μισθών που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες, την τελευταία πενταετία, με απλή αίτηση των δανειοληπτών προς τον ΟΑΕΔ;


- Να εκδώσει οδηγίες για ρύθμιση των δανείων τους ορίζοντας δικαιότερους όρους και προϋποθέσεις ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή του δανείου από τους δανειολήπτες ανάλογα με τα υποκειμενικά στοιχεία της κάθε οικογένειας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.