Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

Τρεις θάνατοι και εξήντα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Προληπτικά μέτρα και μέσα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου




ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ
Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006
Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
Πατησίων 4, Ομόνοια, Αθήνα
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,


Τρεις θάνατοι και εξήντα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου - Προληπτικά μέτρα και μέσα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου έχουν καταγραφεί από την αρχή της περιόδου 2018 μέχρι και 9 Αυγούστου, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).
Από τα 60 κρούσματα, τα 48 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 12 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου.
Το Κέντρο τονίζει ότι η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου.

Θεσσαλονίκη: 19 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου
Στα δεκαεννέα ανέρχονται τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Κεντρική Μακεδονία. Από αυτά, τα 15 αφορούν περιπτώσεις με εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση) και τα υπόλοιπα 4 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν καταγραφεί από ένα κρούσμα στους Δήμους Χαλκηδόνας, Ωραιοκάστρου, Βόλβης, Δέλτα, Βέροιας και Παιονίας, δύο κρούσματα στους Δήμους Θεσσαλονίκης, από τρία κρούσματα στους Δήμους Αλεξάνδρειας και Πέλλας και πέντε κρούσματα στο Δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.

Προληπτικά μέτρα και μέσα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, υπενθυμίζει για μια ακόμη φορά στοιχεία και μέσα προστασίας για τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών που μολύνονται από μολυσμένα άγρια μεταναστευτικά πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Η επιδημιολογία του ιού είναι σύνθετη και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλεφθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν καθόλου συμπτώματα, ένα μικρό ποσοστό εμφανίζει ήπια αυτοπεριοριζόμενη ιογενή νόσο και ένα πολύ χαμηλό ποσοστό περίπου 1%, νοσεί σοβαρά με εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα.

Για το 2018, έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου - αρχές Ιουνίου και σαν κύριοι παράγοντες θεωρούνται οι φετινές κλιματολογικές συνθήκες, με τις απροσδόκητα αυξημένες θερμοκρασίες του περιβάλλοντος κατά τους εαρινούς μήνες και τις αυξημένες βροχοπτώσεις στην αρχή του καλοκαιριού.
Ο στόχος για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, είναι το σημαντικότερο μέλημα της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας και για το λόγο αυτό καλεί όλους τους πολίτες να λάβουν μέτρα πρόληψης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.