Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για τα παιδιά των τριτέκνων-πολύτεκνων. Μεγάλη αναστάτωση και αγωνία προκαλεί η απόφαση του ΣΤΕ στις πολυμελείς οικογένειες.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 2006  -Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676
τηλ 210 9524869, 6932 737727 (4.30-6.30μμ), 6949 592286,

6932 737 726, email: titsa_mesouridou@yahoo.gr, fax: 2109570649
http://triteknoinomouattikis.blogspot.com/
http://www.triteknoi-attikis.gr/

 
Απόφαση βόμβα του ΣτΕ για τα παιδιά των τριτέκνων-πολύτεκνων

Μεγάλη αναστάτωση  και αγωνία προκαλεί η απόφαση του ΣΤΕ στις πολυμελείς οικογένειες.

Η Ολομέλεια του Συμβούλιου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τρεις αποφάσεις της έκρινε αντισυνταγματικά τα προνόμια που παρέχει η Πολιτεία στα παιδιά των τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών για να εισάγονται προνομιακά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (ΑΕΙ).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με τρεις αποφάσεις της (986 – 987 - 988/2014) οι οποίες είχαν δύο διαφορετικές συνθέσεις έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους 4071/2012 και 3966/2011 που προβλέπουν ότι τα παιδιά των τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών εισάγονται στα ΑΕΙ κατά παρέκκλιση του γενικού συστήματος εισαγωγής και καταλαμβάνουν θέσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για υποψηφίους που έχουν την ιδιότητα του μέλους τρίτεκνης - πολύτεκνης οικογένειας.

Οι δικαστές, κατά πλειοψηφία, έκριναν ότι τα προνόμια αυτά υπέρ των παιδιών των τρίτεκνων - πολύτεκνων οικογενειών, είναι ευθέως αντίθετα στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Σύμφωνα με τις δυο αυτές συνταγματικές αρχές, επιβάλλεται η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με κριτήρια αμιγώς ακαδημαϊκά, δηλαδή βάσει ικανοτήτων και δεξιοτήτων των υποψηφίων.

 Η ιδιότητα όμως του μέλους τρίτεκνης - πολύτεκνης οικογένειας δεν συνδέεται με ικανότητες ή δεξιότητες του υποψηφίου, προσθέτουν οι δικαστές.

Τέλος, αναφέρει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ότι τα προνόμια αυτά των παιδιών των τρίτεκνων - πολυτέκνων οικογενειών, δεν μπορεί να θεμελιωθούν στο άρθρο 25 του Συντάγματος που προβλέπει μέτρα προστασίας των πολυμελών οικογενειών και μέτρα δημογραφικής πολιτικής.

Δυο είναι οι λόγοι αντισυνταγματικότητας κατά τους δικαστές:
Ο πρώτος λόγος είναι ότι εφόσον αυτές οι θέσεις διατίθενται καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων των ΑΕΙ, προκαλείται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δυσλειτουργία η οποία δεν είναι ανεκτή από το άρθρο 16 του Συντάγματος που προστατεύει την παιδεία.
Ο δεύτερος ότι αφαιρούνται θέσεις από τους υποψήφιους σπουδαστές, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από την εισαγωγή στα ΑΕΙ υποψήφιοι με «συγκριτικά πληρέστερες ικανότητες και δεξιότητες κατά παράβαση των δικαιωμάτων τους.

Έλαβαν άραγε υπόψη τους οι περίφημοι "Δικαστές" τις περιορισμένες δυνατότητες που έχουν τα παιδιά τριτέκνων - πολυτέκνων για εκτεταμένη προετοιμασία στις Πανελλαδικές;;

Έλαβαν υπόψη τους τι σημαίνει να είσαι μέλος 5μελούς  οικογένειας;; Τις στερήσεις και τις δυσκολίες;;

Έλαβαν υπόψη το ίδιο το Σύνταγμα της Ελλάδας που ορίζει ότι ο θεσμός της οικογένειας προστατεύεται από το κράτος;;

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.