Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2024: 18 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

Τρίτεκνοι: Συμμετέχουμε στην Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων – Πως να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων στην καθημερινή ζωή





ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ

Μέλος της ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ (ΠΟΤ)

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Έτος ίδρυσης 2004

Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676

τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286,

emailtitsa_mesouridou@yahoo.gr  

email: triteknoiattikis@yahoo.gr

fax: 2109570649 

http://triteknoinomouattikis.blogspot.com


Τρίτεκνοι: Συμμετέχουμε στην  Διεθνή Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων – Πως να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων στην καθημερινή ζωή

 

29 Σεπτεμβρίου Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης

για την Απώλεια και τη Σπατάλη Τροφίμων

Όλοι γνωρίζουμε πως ο πλανήτης μας βρίσκεται σε κίνδυνο - αλλά ίσως δε γνωρίζουμε πως πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτόν. Όπως τα τρόφιμα που πετάμε στα σκουπίδια καθημερινά.

Για την ακρίβεια, δισεκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο, δημιουργώντας το 8% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο υποσιτίζονται. Πρόκειται για ένα κλιματικό και ανθρωπιστικό ζήτημα, το οποίο μάλιστα εκτείνεται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας από την παραγωγή έως τη μεταποίηση, το λιανικό εμπόριο και την κατανάλωση.

Με αφορμή την Διεθνή Μέρα Απώλειας και Σπατάλης Τροφίμων, λοιπόν, αποφασίσαμε να κάνουμε μια μικρή έρευνα.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί με ασφάλεια. Μεμονωμένα, κάθε πολίτης στην Ελλάδα, πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις  δείχνουν πως το κόστος της σπατάλης τροφίμων για μια τετραμελή οικογένεια στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Η σπατάλη τροφίμων είναι πραγματικότητα και έχει αντίκτυπο τόσο στους συνανθρώπους μας, όσο και στον πλανήτη μας. Γι' αυτό, ξεκινάμε τώρα: μειώνουμε τα τρόφιμα που πετάμε, βρίσκουμε εναλλακτικούς τρόπους να τα χρησιμοποιήσουμε και γινόμαστε μέρος της αλλαγής.

Πως να μειώσετε την σπατάλη τροφίμων στην καθημερινή ζωή

Στο σπίτι:

-Να προγραμματίζετε τα γεύματα σας

-Να αξιοποιείτε τα περισσεύματα των γευμάτων σας

-Να επιλέγετε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίζετε εάν χρειάζεται

-Να βεβαιώνεστε ότι το ψυγείο σας λειτουργεί από 1ο C έως 5ο C

-Να γνωρίζετε τι περιέχουν οι αποθηκευτικοί χώροι τροφίμων στο ψυγείο σας

Στην εργασία – Στο σχολείο – Στο Πανεπιστήμιο:

-Να ζητάτε να σας σερβίρουν την κατάλληλη μερίδα για εσάς

-Να επιλέγετε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίζετε εάν χρειάζεται

-Διαδώσετε το μήνυμα: να μοιράζεστε με τους συναδέλφους χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη της σπατάλης τροφίμων

Σε καφετέριες – Σε εστιατόρια – Στα ξενοδοχεία:

-Να επιλέγετε μικρότερο πιάτο και να το ξαναγεμίζετε εάν χρειάζεται

-Να παίρνετε σε πακέτο τα περισσεύματα των γευμάτων σας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.