Μείνετε συντονισμένοι με το σύλλογο Τριτέκνων Αττικής μέσω της επίσημης σελίδας μας στο Facebook: Πατήστε ΕΔΩ καθώς και από αυτό το ΠΡΟΦΙΛ

2006 – 2023: 17 χρόνια προσφοράς στους ΤΡΙΤΕΚΝΟΥΣ και στην Οικογένεια

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Αναζητείται λύση για το αφορολόγητο των παιδιών



 

Αναζητείται λύση για το αφορολόγητο των παιδιών

 
Η κατάργηση του αφορολογήτου των προστατευομένων τέκνων, αναμένεται  σήμερα, Παρασκευή, στις 5 το απόγευμα, να βρεθεί  στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 Εάν υπάρξει συμφωνία στα εκκρεμή θέματα, το φορολογικό νομοσχέδιο θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και το πιθανότερο να κατατεθεί στη Βουλή την τρίτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

 Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεσή τους στην κατάργηση του αφορολόγητου των προστατευομένων τέκνων και για να μειωθούν οι επιβαρύνσεις ζητούν να αυξηθεί η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ που προβλέπεται στη νέα κλίμακα για εισοδήματα έως 18.000 ευρώ, για όσους φορολογουμένους έχουν παιδιά, με τα πρόσθετα έσοδα να βρίσκονται από την αύξηση του συντελεστή του ενιαίου φόρου ακινήτων για όσους έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία.

 Ο Eμπνευστής της ιδέας για την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, Π.Τσακλόγλου, και ο υπουργός Οικονομικών  Γ. Στουρνάρας θα έχoυν το απόγευμα της Παρασκευής συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στη κυβέρνηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 Πηγή: in.gr

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΜΑΖΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ



Μαζική Διαδικτυακή Διαμαρτυρία Τριτέκνων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ)ΑΤΤΙΚΗΣ

 Σαπφούς 21, Καλλιθέα – Πατησίων 4 & Πανεπιστημίου, Αθήνα.

 
τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726

 email: triteknoiattikis@yahoo.gr, fax: 2109570649

 

Μαζική Διαδικτυακή Διαμαρτυρία Τριτέκνων

 

29/11/2012

 

Από την Τρίτη 27/11/2012 τα μαζικά emails από τους Διαμαρτυρόμενους Τρίτεκνους έχουν κατακλείσει τόσο τα Βουλευτικά γραφεία όσο και τα γραφεία των Εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Είναι μία μαζική αλλά και δυναμική κίνηση όλων των Τρίτεκνων οικογενειών που διατηρούν το δικαίωμα τους να εκφράσουν την διαφωνία, όπως άλλωστε πράττουν όλες οι Κοινωνικές Ομάδες του πληθυσμού όταν κάνουν απεργίες, όταν κλείνουν τους δρόμους, όταν κατεβάζουν τους διακόπτες της ΔΕΗ, όταν δεν παίζει η ΕΡΤ, κλπ.

 


ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ



ΛΗΓΕΙ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2012 Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ

 
Ενημερώνουμε ότι η καταγραφή φυσικής παρουσίας των  δικαιούχων οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου 2012. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι να καταγραφούν άμεσα ( στα ΕΛ.ΤΑ. ή στην Τράπεζα που έχουν ανοίξει λογαριασμό πίστωσης της σύνταξης ή επιδόματος ) διότι δεν θα δοθεί παράταση απογραφής.

Σε όσους δεν καταγραφούν θα ανασταλεί η καταβολή του επιδόματος από το μήνα Ιανουάριο 2013.

Επισημαίνουμε ότι η σύζυγος θα πρέπει να δηλώνει το δικό της ΑΜΚΑ και ΑΦΜ και όχι του συζύγου της.

ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ



Στο ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ του Άκη Παυλόπουλου, στο ΕΧΤΡΑ 3,  την Τετάρτη 28/11/2012 και ώρα 22.00 η Πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Περιφέρειας Αττικής κα Θεοκλήτη Μεσουρίδου, αναφέρθηκε στο ανύπαρκτο πλέον επίδομα των τριτέκνων, στην κατάργηση του επιδόματος γέννας, στο φορολογικό αλλά και στην προσφυγή που ετοιμάζει ο σύλλογος στα δικαστήρια για το επίδομα τριτέκνων αλλά και για το αφορολόγητο.

Προκάλεσε την  Τάνια Ιακωβίδου  ως προς το Φορολογικό, και έχοντας ο Σύλλογος στα χέρια του την απάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη στην οποία ρητά γράφει: ΄΄θίγονται ζητήματα προσβολής των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων της προστασίας της οικογένειας΄΄.

Οι Τρίτεκνοι θα συνεχίσουν Δυναμικά και Μαζικά μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους.


Επιδοτούμενο Πρόγραμμα για Ανέργους με εκπαιδευτικό Επίδομα στην Αθήνα



Επιδοτούμενο Πρόγραμμα για Ανέργους με εκπαιδευτικό Επίδομα στην Αθήνα


 Ανακοινώνεται επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους στην Αθήνα και καλεί τους δικαιούχους που είναι

Άνεργοι, εγγεγραµµένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ και µε κάρτα ανεργίας σε ισχύ ή σε ειδικό κατάλογο του ΟΑΕΔ, εκτός Μητρώου ανεργίας και ειδικότερα αυτούς που εµπίπτουν στις ακόλουθες κατηγορίες:

Μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών µε χαµηλά τυπικά προσόντα: Ως άνεργοι νοούνται τα άτοµα που δεν απασχολούνται κατά την έναρξη της παρέµβασης. Ως µακροχρόνια άνεργοι, στη συγκεκριµένη κατηγορία (άνω των 45 ετών) νοούνται τα άτοµα που παραµένουν άνεργοι για διάστηµα περισσότερο των 12 µηνών.

- Άτοµα ευρισκόµενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούµενα από φτώχεια: Νοούνται τα άτοµα που έχουν ετήσιο εισόδηµα χαµηλότερο από το κατ’ έτος εκάστοτε εκτιµώµενο όριο της φτώχειας στην Ελλάδα, όπως αυτό προσδιορίζεται από τη Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και το οποίο ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 7.178 ευρώ ανά άτοµο και σε 15.073 ευρώ για νοικοκυριά µε δύο ενήλικες και δύο εξαρτώµενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών.

Οι παραπάνω δικαιούχοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συµµετοχής για το
επιδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά ανέργους «Η κοινωνική και οικονοµική ένταξη ευπαθών κοινωνικών οµάδων υπό το πρίσµα των σύγχρονων οικονοµικών, θεσµικών και τοπικών εξελίξεων στον κλάδο των µεταφορών», το οποίο συγχρηµατοδοτείται µε πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.

Η περιοχή παρέµβασης για το
επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους οριοθετείται στην Περιφέρεια Αττικής και ιδιαίτερα στην περιοχή της πρωτεύουσας και του Δήµου Αθηναίων, όπου εµφανίζονται σωρευτικά, χρονίζοντα και διαρκώς διευρυνόµενα προβλήµατα κοινωνικής ένταξης, σηµαντικού τµήµατος του πληθυσµού.

Στόχος του προγράμματος είναι η οικονοµική και κοινωνική ένταξη
100 ανέργων (Μακροχρόνια άνεργους άνω των 45 ετών µε χαµηλά τυπικά προσόντα, Άτοµα ευρισκόµενα σε κατάσταση φτώχειας/απειλούµενα από φτώχεια). Οι ωφελούµενοι άνεργοι:
• Θα δεχτούν Εξατοµικευµένη Συµβουλευτική στήριξη ανάλογα µε τους στόχους του (εάν πηγαίνει για επιχειρηµατική δραστηριότητα ή απασχόληση).
• Θα καταρτιστούν για 70 ώρες στην «ΣΥΣΤΑΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ».
• Θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδοµα για την συµµετοχή τους σε ένα από τα προγράµµατα κατάρτισης.
Για πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ε
πικοινωνήστε στην διεύθυνση :
KYΨΕΛΗΣ 16, ΑΘΗΝΑ, 210 8215853

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΜΑΖΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ)ΑΤΤΙΚΗΣ
Σαπφούς 21, Καλλιθέα – Πατησίων 4 & Πανεπιστημίου, Αθήνα.

τηλ 210 9524869, 6932 737727, 6949 592286, 6932 737 726
email: triteknoiattikis@yahoo.gr, fax: 2109570649


 
ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ
ΜΑΖΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ

Ο Σύλλογος Τριτέκνων Περιφέρειας(Νομού) Αττικής έχει έλθει σε επαφή με έγκριτους δικηγόρους προκειμένου να ενημερωθεί και να προχωρήσει στην Μαζική Αγωγή.
Αυτή η κίνηση χρειάζεται ΦΥΣΙΚΑ μέλη, ο Σύλλογος βοηθά. Δηλαδή χρειάζεται η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ συμμετοχή όλων. Γι΄ αυτό ενημερώνουμε ότι όσοι ενδιαφέρονται, χρειάζεται να κάνουν κίνηση και να το δηλώσουν εγγράφως στο Σύλλογο.
Στη συνέχεια θα μαζευτούμε όλοι οι ενδιαφερόμενοι σε μία κεντρική αίθουσα όπου οι Νομικοί θα μας εξηγήσουν τα υπέρ.

Για τον σκοπό αυτό χρειάζεται να συμμετέχουν ΟΣΟ ΤΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ.

Χρειάζεται να συμμετέχουν όσο το δυνατόν Τρίτεκνοι με παιδιά έως 18 ετών που τους κόβεται εντελώς το επίδομα.    Καθώς και όλοι οι Τρίτεκνοι που τους κόβεται η τους μειώνεται το επίδομα.

 Οι Νομικοί θα ενημερώσουν για τα έγγραφα που απαιτείται να καταθέσει ο καθένας από τους συμμετέχοντες καθώς και για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ των συμμετεχόντων.


ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΕΙΤΕ

 
Περιμένουμε τα στοιχεία όσων αποφασίζουν να συμμετέχουν στην Μαζική Αγωγή το συντομότερο, στο  email: triteknoiattikis@yahoo.gr

Γράφοντας πλήρες το ονοματεπώνυμο πχ Παπαδοπούλου Μαρία του Ιωάννη, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο επικοινωνίας σταθερό και κινητό απαραίτητα.

Για τους Τρίτεκνους Περιφέρειας Αττικής χρειάζεται να είναι μέλη του Συλλόγου μας.

Για τους Τρίτεκνους από την Υπόλοιπη Ελλάδα, μπορούν απλά να στέλνουν τα στοιχεία τους. Ύστερα από τα αιτήματα που έλαβε ο Σύλλογος μας με δεδομένο ότι ΔΕΝ έχουν όλες οι Περιφέρειες Ενεργούς Συλλόγους Τριτέκνων.

 
Αμέσως μόλις συγκεντρωθεί ικανοποιητικός αριθμός συμμετεχόντων, τότε θα ορισθεί και η συνάντηση με τους Νομικούς. Για την συνάντηση θα λάβετε γραπτό μήνυμα στο κινητό σας.


ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΤΥΠΟ

 


Ποιοί Τρίτεκνοι δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων

και τι ποσά καταβάλλονται

 

Tο επίδομα τρίτου τέκνου και η εφάπαξ παροχή γέννας ύψους 2.000 ευρώ για κάθε νέο τέκνο καταργούνται από1/11/2012. Το δε πολυτεκνικό επίδομα αντικαθίσταται από 1/1/2013 από το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων.
Για το τελευταίο δίμηνο του 2012 το πολυτεκνικό επίδομα θα καταβληθεί μόνο σε όσους το καθαρό, ετήσιο, οικογενειακό εισόδημα (φορολογητέο εισόδημα) του έτους 2011 δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ.

 
Σύμφωνα με το νέο νόμο, τα πολυτεκνικά επιδόματα ΟΓΑ, διαμορφώνονται πλέον ως ακολούθως :

Για τους έχοντες 3 παιδιά (Τρίτεκνοι)

Επίδομα παίρνουν τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών, η 19 εφ΄ όσον ακόμη φοιτούν στο Λύκειο και προσκομίσουν την Βεβαίωση Σπουδών.

 Επίσης παιδιά Προπτυχιακοί Φοιτητές σε Δημόσια ΑΕΙ, και ΤΕΙ, και ΙΕΚ, και μέχρι την ηλικία των 24 ετών, εφ΄ όσον προσκομίσουν την Βεβαίωση Σπουδών.


Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων

Πατέρας + μητέρα + 1 τέκνο – Φορολογητέο εισόδημα έως 9.000 ευρώ(ισοδύναμο 6.000) τότε επίδομα 40 ευρώ, με εισόδημα έως 18.000 (ισοδύναμο12.000)τότε επίδομα 26,67 ευρώ, με εισόδημα έως 27.000 (ισοδύναμο 18.000) τότε επίδομα 13,33 ευρώ

Πατέρας + μητέρα + 2 τέκνα – Φορολογητέο εισόδημα έως 10.000 ευρώ(ισοδύναμο 6.000) τότε επίδομα 80 ευρώ, με εισόδημα έως 20.000 (ισοδύναμο12.000)τότε επίδομα 53,33 ευρώ, με εισόδημα έως 30.000 (ισοδύναμο 18.000) τότε επίδομα 26,67 ευρώ

 
Πατέρας + μητέρα + 3 τέκνα – Φορολογητέο εισόδημα έως 11.000 ευρώ(ισοδύναμο 6.000) τότε επίδομα 130 ευρώ, με εισόδημα έως 22.000 (ισοδύναμο12.000)τότε επίδομα 86,67 ευρώ, με εισόδημα έως 33.000 (ισοδύναμο 18.000) τότε επίδομα 43,33 ευρώ

 

Μαζική Διαδικτυακή Διαμαρτυρία Τριτέκνων



Μαζική Διαδικτυακή Διαμαρτυρία Τριτέκνων

 

Την έντονη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν οι σύλλογοι τριτέκνων απέναντι στα νέα μέτρα που όπως ισχυρίζονται τους οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση. Από το πρωί οι σύλλογοι «βομβαρδίζουν» με εμαιλ βουλευτές και μέσα ενημέρωσης, θέλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο να δώσουν τη δική τους απάντηση στα νέα εξαντλητικά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν στα εν λόγω εμαιλ « τα παιδιά μας δεν είναι τεκμήρια», ενώ υποστηρίζουν ότι «η επίλυση του δημογραφικού προβλήματα είναι η καλύτερη λύση του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα».

 
Απαίτηση των τριτέκνων είναι το επίδομά τους να παραμείνει ως έχει και ζητούν να αρθούν τα νέα φορολογικά μέτρα που αποτελούν « στραγγαλισμό» για εκείνους.

 Πηγή: ProtoThema.gr

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΣΟΥ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ

http://www.triteknoinomouattikis.blogspot.gr/2012/08/kat.html

 

Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ



 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ

 Σαπφούς 21, Καλλιθέα. ΤΚ 17676, τηλ 210 9524869, 6932 737727 , 6949 592286, 6932 737 726
email: triteknoiattikis@yahoo.gr, fax: 2109570649

http://www.triteknoi-attikis.gr/

 
Στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα που υλοποιούνται από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ (ΝΟΜΟΥ) ΑΤΤΙΚΗΣ  πραγματοποιούνται δωρεάν Σεμινάρια Εύρεσης Απασχόλησης σε καιρό κρίσης.

Στο τμήμα που θα δημιουργηθεί θα διδαχθεί μάθημα Βελτίωσης Απόδοσης στην Εργασία, Εντοπισμός και Επίλυση Προβλημάτων στην Εργασία, Μείωση Ενέργειας, Αύξηση Εσόδων. Εισηγητής: Κύρος Αιβάζης

 Τα δωρεάν Σεμινάρια Εύρεσης Απασχόλησης σε καιρό κρίσης θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη  και οι ώρες είναι από 6.00μμ έως 8.30μμ, σε αίθουσα εντός του Δημαρχείου Γαλατσίου, στην διεύθυνση Αρχιμήδους 2 & Ιπποκράτους, Γαλάτσι. (Την Τετάρτη 28/11/2012 το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο ΚΑΜΙΝΙ, Χρ. Καψάλη 14 και Ρεθύμνης 36, Γαλάτσι).
Οι συμμετέχοντες στο τέλος των σεμιναρίων θα λάβουν ειδική βεβαίωση παρακολούθησης (μετά την παρακολούθηση 4 εκπαιδεύσεων).

Τα σεμινάρια απευθύνονται κυρίως σε μακροχρόνια ανέργους, σε εργαζόμενους που έχουν χαμηλό εισόδημα, σε απόρους και γενικότερα στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες. Στα σεμινάρια μπορούν να συμμετέχουν οι τρίτεκνες οικογένειες μέλη του Συλλόγου μας, από το Γαλάτσι αλλά και τις γύρω περιοχές.


Δηλώστε συμμετοχή στο email: triteknoiattikis@yahoo.gr

 
Την Τετάρτη 21/11/2012, έγινε η παρουσίαση του Σεμιναρίου σε όσους είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Το Σεμινάριο χωρίζεται σε 4 μέρη:
  1. Εύρεση Εργασίας
  2. Βελτίωση και Διατήρηση της Εργασίας που ήδη έχετε
  3. Δημιουργία Δικής σας Δουλειάς
  4. Βελτίωση και Διατήρηση Αυτο-απασχόλησης
Διδάσκονται οι Ενότητες:
1.     Βελτίωση Απόδοσης – Παραγωγικότητας στην Εργασία
2.     Εντοπισμός και Επίλυση Προβλημάτων στην Εργασία
 3.     Μείωση Ενέργειας- Εξόδων, Αύξηση Πελατών- Εσόδων.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη απόγευμα, και  ώρες 6.00μμ- 8.30μμ. Διάρκεια Σεμιναρίου είναι 4 παρουσιάσεις, δηλαδή Τετάρτη 28/11/2012, Τετάρτη 5/12/2012, Τετάρτη 12/12/2012, και Τετάρτη 19/12/2012.
Στο τέλος του Σεμιναρίου χορηγείται Πιστοποιητικό Παρακολούθησης.


Λειτουργεί γραφείο  ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ στο ΓΑΛΑΤΣΙ σε χώρο του Δήμου Γαλατσίου στην οδό Γεωργίου Βάσου 5, κάθε Τετάρτη 6.00-8.00 μμ.





 ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ

1.   Απαλλαγή των Τρίτεκνων οικογενειών από την καταβολή μηνιαίων τροφείων στους Παιδικούς Σταθμούς δήμου Γαλατσίου και οικογενειακό εισόδημα έως 18.000 ευρώ.

2.    Λειτουργεί ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά Απόρων Τριτέκνων Δημοτών Γαλατσίου, στα οποία δίνεται φαγητό και για το σπίτι, μετά την αποχώρησή του από τον Παιδικό Σταθμό.

3.     Λειτουργεί ειδικά διαμορφωμένος θερμαινόμενος χώρος στα ΚΑΠΗ για τους άπορους, προκειμένου από τις 8.00πμ και έως 8.00μμ να παραμείνουν στον χώρο προκειμένου να ζεσταθούν.


 4.  Εκπτώσεις Τριτέκνων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια
ΑΝΕΚ. Δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο και Πειραιάς- Χανιά, 50% στους επιβάτες, 30% στις καμπίνες, και 20% στα αυτοκίνητα.
BLUE STAR FERRIES . Δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο, 50% στους επιβάτες, 30% στις καμπίνες, και 20% στα αυτοκίνητα.
NEL LINES. Σε όλες τις γραμμές του Αιγαίου ισχύει η έκπτωση 50% στους επιβάτες.
ΙΠΤΑΜΕΝΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ, Δρομολόγιο Πειραιάς – Αίγινα, έκπτωση 25% στο εισιτήριο.
ΜΙΝΟΑΝ LINES – Δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο, 50% στους επιβάτες, 30% στις καμπίνες, και 20% στα αυτοκίνητα
SUPER FAST FERRIES. Δρομολόγιο Πειραιάς – Ηράκλειο, 50% στους επιβάτες, 30% στις καμπίνες, και 20% στα αυτοκίνητα.
CRETAN LINES ( ΕΛΛΗ Τ ) (ELLI T ) για την γραμμή Πειραιά –Ρεθύμνου –Πειραιά, ισχύουν οι εξής έκπτώσεις για τους τρίτεκνους: * ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 50%, * ΚΑΜΠΙΝΑ 40%, * Ι.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ & ΔΙΚΥΚΛΑ 20%

Ταξιδεύουν με έκπτωση 50% οι Τρίτεκνοι με το ΚΤΕΛ Νομού Θεσσαλονίκης.

 5)  Παιδικό κατάστημα ρούχων «ΜΙΚΥ«, λεωφόρος Βείκου 50, Γαλάτσι, έκπτωση 15%.

6)Κομμωτήρια ΙΩΑΝΝΗΣ, έκπτωση 20% στους τρίτεκνους. Διαθέτουν γυναικείο αλλά και αντρικό τμήμα. Βρίσκονται στις διευθύνσεις: Ακαδημίας 5, Αθήνα , Τηλ 210-3609005 η 210-3609004

7)Φίλτρα νερού Aquasana, ειδική τιμή για τρίτεκνους. Κα Μπουφίδη τηλ 2108027777

8) Βιβλιοπωλείο ΠΟΘΗΤΟΣ, Κάνιγγος 17, Αθήνα, τηλ 2103831415, 2103804266. Λογοτεχνικά και παιδικά βιβλία μόνο με 3 ευρώ. Έκπτωση απο 20% έως και 70% σε όλες τις κατηγορίες βιβλίων.

9)Μαθήματα μαθηματικών με 10 ευρώ την ώρα, τηλ 6976 842704


Δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών



Δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου 2012 στις 11πμ

 
Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Δήμος Γαλατσίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα: Δεν σιωπούμε, λέμε ΟΧΙ στη βία κατά των Γυναικών, στην αίθουσα Συνεδρίων του Πολιτιστικού Κέντρου ΄΄Καμίνι΄΄ (Χρ. Καψάλη 14 και Ρεθύμνης 36, Γαλάτσι).

 
Η ενδοοικογενειακή βία συνιστά κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το πιο αποσιωπημένο έγκλημα στον κόσμο. Είναι η ακραία έκφραση άσκησης εξουσίας του άνδρα προς τη γυναίκα και ο ισχυρότερος μηχανισμός ελέγχου. Οι πατριαρχικές δομές της κοινωνίας και οι θεσμοί της όπως η οικογένεια, το σχολείο, η εκκλησία, τα ΜΜΕ, αναπαράγοντας τα στερεότυπα για τους κοινωνικούς ρόλους του άνδρα και της γυναίκας και την κατώτερη θέση της, συντείνουν στην διαιώνιση αυτής της κατάστασης. Η ιεροποίηση του θεσμού της οικογένειας και η προσέγγιση που μετατρέπει το έγκλημα της κακοποίησης σε “οικογενειακή υπόθεση” αναγνωρίζει και ουσιαστικά επικυρώνει το κυριαρχικό δικαίωμα του άνδρα πάνω στη γυναίκα. Έτσι, νομιμοποιημένη ηθικά και κοινωνικά, η βία κατά των γυναικών σπάνια τιμωρείται.

Την Ημερίδα άνοιξε η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Γαλατσίου κα Κιτσίνη Γεωργία.
Ομιλητές οι Έλενα Αποστολίδου – Γενική Γραμματεία Ισότητας, Νίκη Ρουμπάνη – Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης, Μαρία Βαξαβανέλη – Πρόεδρος του Συλλόγου Κακοποιημένων Γυναικών και Κώστας Τσιρώνης – Νομικός.


Οι αλλαγές στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών μισθωτών ασφαλισμένων



Οι αλλαγές στο ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών μισθωτών ασφαλισμένων

 
Τι προβλέπει η ερμηνευτική εγκύκλιος της σχετικής διάταξης του νόμου 4093/2012

Με τις διατάξεις της περίπτωσης αυτής εναρμονίζεται το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών ασφαλισμένων (υπαχθέντων για πρώτη φορά στην ασφάλιση μέχρι 31.12.1992) με εκείνες των νέων μισθωτών ασφαλισμένων (υπαχθέντων για πρώτη φορά στην ασφάλιση από 1.1.1993 και εφεξής).


 Ειδικότερα:
Για  τους νέους ασφαλισμένους το ανώτατο όριο των κατά μήνα ασφαλιστέων αποδοχών έχει διαμορφωθεί για το έτος 2012 ως εξής : 693,35 Χ 8= 5.546,8 ευρώ

Για τους παλιούς ασφαλισμένους:
ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: Για τους παλαιούς ασφαλισμένους το ανώτατο όριο των κατά μήνα ασφαλιστέων αποδοχών έχει διαμορφωθεί για μέχρι 11.11.2012 ως εξής : 25X97,21 = 2430,25 ευρώ.

Σε άλλους φορείς ασφάλισης μισθωτών το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών ποικίλλει , αφού σε κάποιους δεν υπάρχει πλαφόν (ενδεικτικά : ΤΣΠ-ΕΤΕ, ΤΣΠ-ΑΤΕ, ΤΑΠ-ΙΛΤ, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ, ΤΑΠ-ΟΤΕ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ, Τράπεζα της Ελλάδος) ενώ σε άλλους φορείς τίθενται διάφορα πλαφόν (ενδεικτικά: ΤΑΠ-ΔΕΗ:4.544,83 ευρώ).

Με την κοινοποιούμενη διάταξη προβλέπεται: α) ότι σε όσους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων αποδοχών των παλαιών μισθωτών ασφαλισμένων είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο των νέων ασφαλισμένων, τούτο εξισώνεται. Παράλληλα, λαμβάνεται μέριμνα ώστε όπου το πλαφόν είναι υψηλότερο ή δυνητικά υψηλότερο τούτο εξακολουθεί να ισχύει.

Έτσι, μετά την ψήφιση του ν. 4093/2012, για παράδειγμα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, η εισφορά για κάθε ημέρα εργασίας καταβάλλεται πλέον επί αποδοχών μέχρι του 1/25 του δπλασίου του κατά το έτος 1991 μέσου μηνιαίου κατά κεφαλή Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), αναπροσαρμοζόμενου με το εκάστοτε ποσοστό αύξησης των συντάξεων που ορίζονται σύμφωνα με την εισοδηματική πολιτική, δηλαδή μέχρι ημερήσιου μισθού: 5.546,8 : 25 = 221,87 ευρώ. Ανάλογα εφαρμόζεται η διάταξη για μηνιαίο μισθό : πλέον το ανώτατο όριο (πλαφόν) ασφαλιστέων αποδοχών είναι 5.546,8 ευρώ.

Αντίθετα, για φορείς που ως ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονταν οι πάσης φύσεως αποδοχές, τούτο εξακολουθεί να ισχύει, δεδομένου ότι οι αποδοχές αυτές δύνανται και να υπερβαίνουν το νέο πλαφόν της κοινοποιούμενης διάταξης.

Τέλος, σε περιπτώσεις φορέων που οι ασφαλιστέες αποδοχές ορίζονται ως σταθερό ποσό (π.χ. ΤΑΙΣΥΤ/Τομέας ΑΞΤ : 10% Χ 75πλάσιο ΗΑΕ 31.12.2011), αυτές εξακολουθούν ως έχουν.

Επισημαίνουμε, τέλος, ότι η διάταξη τυγχάνει άμεσης εφαρμογής, καθώς ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Κατάργηση εργοδοτικής εισφοράς υπέρ ΟΕΚ και ΟΕΕ

Με τις διατάξεις των περιπτώσεων αυτών καταργείται η εργοδοτική εισφορά υπέρ των καταργηθέντων πλέον Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) συνολικού ποσοστού 1,10% (0,35% και 0,75%). Η διάταξη αυτή έχει εφαρμογή από 1.11.2012.



Οι μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την 01.01.2013 στον ΟΑΕΕ



Οι μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από την 01.01.2013 στον ΟΑΕΕ



Σας γνωρίζουμε ότι δημοσιεύτηκε ο ν. 4093/2012, στο άρθρο πρώτο,  του οποίου εισάγονται από 01.01.2013 ουσιαστικές μεταβολές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ

Γενικές Παρατηρήσεις

Με τις διατάξεις αυτές από 01.01.2013 καθορίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος ως γενικό όριο ηλικίας το 67° έτος και ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τα 15 έτη ασφάλισης (στα πλαίσια της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας 102/1952). Επίσης από 01.01.2013 ως γενική προϋπόθεση συνταξιοδότησης καθορίζεται η συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας.

Επιπλέον, με τις κοινοποιούμενες διατάξεις προβλέπεται ότι:

α) στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης από 01.01.2013 και εφεξής εφαρμόζονται οι προϋποθέσεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010, όπως διαμορφώνονται ως προς το χρόνο ασφάλισης και τα όρια ηλικίας από 01.01.2015 και εφεξής, προστιθεμένων ταυτόχρονα 2 ετών στα διαμορφούμενα όρια ηλικίας. Διευκρινίζεται ότι τούτο ισχύει για όσες περιπτώσεις συνταξιοδότησης εθίγησαν με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010, όπως ισχύει.

β) από 01.01.2013 όλα τα ισχύοντα την 31.12.2012 όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (όπου αυτά προβλέπονται) των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία προβλέπονται από γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις και δεν εθίγησαν με τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010, αυξάνονται κατά 2 έτη.

Εξαιρούνται από τη αύξηση των ορίων ηλικίας ή/και του χρόνου ασφάλισης: α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης ως μητέρες τέκνων ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία, σύμφωνα με γενικές ή ειδικές διατάξεις, καθώς και οι χήροι πατέρες ανικάνων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων β) οι ασφαλισμένοι των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011.

Παράλληλα προβλέπεται ρητώς ότι διασφαλίζονται τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα έως 31.12.2012, καθώς και τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί ή κατοχυρώνονται - με ή χωρίς αναγνώριση πλασματικών χρόνων - προκειμένου για συνταξιοδότηση με προϋποθέσεις που ισχύουν έως 31.12.2012.

Διευκρινίζεται ότι θεμελιωμένο δικαίωμα υφίσταται, όταν ο ασφαλισμένος συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας (όπου αυτό προβλέπεται), που απαιτούνται για τη συνταξιοδότησή του. Το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί οποτεδήποτε και ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να συνεχίσει εργαζόμενος.

Όσοι ασφαλισμένοι συμπληρώνουν μέχρι 31.12.2012 τον απαιτούμενο κατά τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010 χρόνο ασφάλισης ή όριο ηλικίας, δικαιούνται σύνταξη με το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης που ισχύει κατά το έτος συμπλήρωσης του ως άνω απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης ή ορίου ηλικίας.

Εφαρμογή των διατάξεων στον Ο.Α.Ε.Ε.

Ασφαλισμένοι μέχρι 31.12.1992 (Παλαιοί Ασφαλισμένοι)

Α. Συνταξιοδότηση με 37ετία

Οι ασφαλισμένοι που μέχρι 31.12.2010 είχαν συμπληρώσει 37 έτη πραγματικής ασφάλισης σε φορείς αυτοαπασχολούμενων, συνταξιοδοτούνται και μετά την 01.01.2013 χωρίς όριο ηλικίας.

Β. Συνταξιοδότηση με 35ετία

1. Οι ασφαλισμένοι που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης μέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση 35 ή 36 ή 37 ετών ασφάλισης κατά περίπτωση, και του 60ου έτους της ηλικίας, και μετά την
01.01.2013.


2. Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν 35 έτη ασφάλισης από 01.01.2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.


ν. 3863/2010 αρθ. 10
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
2010
35
60
35
60
2011
36
60
36
60
2012
37
60
37
60
2013
38
60
40
62
2014
39
60
40
62
2015
40
60
40
62



Γ. Συνταξιοδότηση με 15ετία

1. Οι ασφαλισμένοι που μέχρι 31.12.2012 συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης και το 65° έτος της ηλικίας, έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και μετά την 01.01.2013.

2. Οι ασφαλισμένοι που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ή το 65° έτος της ηλικίας από 01.01.2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και του 67ου έτους της ηλικίας.


ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
15
65
15
67



Δ. Συνταξιοδότηση Γυναικών

Οι ειδικότερες προϋποθέσεις για τις γυναίκες (παλαιές ασφαλισμένες) του Τομέα Ασφάλισης Ναυτικών & Τουριστικών Πρακτόρων καθώς και τις προερχόμενες από το πρώην Τ.Σ.Α. που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν με τις καταστατικές διατάξεις του πρώην Τ.Σ.Α., διαμορφώνονται ως εξής:

1. Οι ασφαλισμένες που συμπλήρωσαν 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31.12.2010, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας και μετά την 01.01.2013.

2. Οι ασφαλισμένες που συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης από 01.01.2011 και εφεξής, και συγχρόνως συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν το 60° έτος της ηλικίας μέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 61ου ή του 62ου έτους της ηλικίας, και μετά την 01.01.2013.

3. Οι ασφαλισμένες που συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης από 01.01.2011 και εφεξής, και συμπληρώνουν το 60° έτος της ηλικίας από 01.01.2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας.


 
άρθ. 10 ν.3863/2010 + άρθ. 54 ν. 3996/11
 
ΟΑΕΕ-ΤΝΤΠ & ΟΑΕΕ-ΤΣΑ γυναίκες παλαιές ασφαλισμένες
ΕΤΟΣ
ΈΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
2010
25
60
25
60
2011
61
25
61
2012
62
25
62
2013
63
25
67
2014
64
25
67
2015
65
25
67



ΣΤ. Συνταξιοδότηση μητέρων ανηλίκων τέκνων

1. Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων που μέχρι 31.12.2010 είχαν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 01.01.2013 με τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, ανεξάρτητα εάν κατά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.


2. Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων που συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης μέχρι 31.12.2012, διατηρούν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν και μετά την 01.01.2013, με τη συμπλήρωση του 55ου ή του 58ου έτους της ηλικίας αντίστοιχα, ανεξάρτητα εάν κατά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.


3. Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων συμπληρώνουν 25 έτη ασφάλισης από 01.01.2013 και μετά, συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, ανεξάρτητα εάν κατά την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συντρέχει η ανηλικότητα του τέκνου.


 
άρθρο 10 παρ. 17 περ. δ ν. 3863/2010
ΟΑΕΕ-ΤΑΝΤΠ ΜΗΤΕΡΕΣ με ανήλικα ασφαλισμένες μέχρι το 1986 παλαιές (πριν το 1993)
ΕΤΟΣ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΑΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
ΕΤΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΗΛΙΚΙΑ
2010
25
55
25
55
2011
55
25
55
2012
58
25
58
 
2013
65
25
67
2014
65
25
67
2015
65
25
67




Παράδειγμα 1: (θεμελιωμένο δικαίωμα)

Ασφαλισμένος του Ο.Α.Ε.Ε. που μέχρι την 31.12.2012 έχει πραγματοποιήσει 37 έτη ασφάλισης και ηλικία 60 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε.

Παράδειγμα 2: (κατοχυρωμένο δικαίωμα)

Ασφαλισμένος του ΟΑ.Ε.Ε. που μέχρι την 31.12.2012 είναι 60 ετών και συμπληρώνει 35 έτη ασφάλισης, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί το 2014 όταν συμπληρώσει τα 37 έτη ασφάλισης που χρειάζονταν το έτος 2012 με τον ν. 3863/2010.

Παράδειγμα 3: (κατοχυρωμένο δικαίωμα)

Ασφαλισμένος του Ο.Α.Ε.Ε. που μέχρι την 31.12.2012 έχει πραγματοποιήσει 37 έτη ασφάλισης και είναι 58 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί όταν συμπληρώσει το 60° έτος της ηλικίας του, δηλαδή το 2014, με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν κατά το έτος 2012.

Ασφαλισμένοι από 01.01.1993 (Νέοι Ασφαλισμένοι)

1. Οι ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) από 01.01.2013 και μετά συνταξιοδοτούνται με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και ηλικία 62 ετών.

2. Οι ασφαλισμένοι που μέχρι 31.12.2012 συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης και το 65° έτος της ηλικίας τους (ή το 60° έτος για μειωμένη σύνταξη), έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, και μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και μετά την 01.01.2013.

3. Οι ασφαλισμένοι (άνδρες και γυναίκες) που συμπληρώνουν 15 έτη ασφάλισης ή το 65° έτος της ηλικίας τους (ή το 60° έτος της ηλικίας για μειωμένη σύνταξη), από 01.01.2013 και μετά, δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση 15 ετών ασφάλισης και ηλικία 67 ετών (ή ηλικία 62 ετών για μειωμένη σύνταξη).

4. Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων (καθώς και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων) που μέχρι 31.12.2012 συμπληρώνουν 20 έτη ασφάλισης, και ηλικία 55 ετών (ή ηλικία 50 ετών για μειωμένη σύνταξη), έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και συνταξιοδοτούνται με τις ανωτέρω προϋποθέσεις και μετά την 01.01.2013.

5. Οι μητέρες ανηλίκων τέκνων (καθώς και οι χήροι πατέρες ανηλίκων τέκνων) που συμπληρώνουν 20 έτη ασφάλισης ή το 55° έτος της ηλικίας (ή το 50° για μειωμένη σύνταξη) από 01.01.2013 και μετά δικαιούνται σύνταξη με τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης και ηλικία 67 ετών (ή 62 ετών για μειωμένη).

Επισημαίνουμε ότι το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 3996/2011 εξακολουθεί να υφίσταται για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 01.01.2011 και εφεξής, με βάση τις διατάξεις του άρθρου 10 του ν. 3863/2010. Η σχετική αίτηση μπορεί να υποβληθεί προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους του οποίου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιθυμούν να κατοχυρώσουν, ακόμη και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησής τους, σε καμία όμως περίπτωση μετά την ημερομηνία συνταξιοδότησης (έγγραφο μας Φ.80000/21395/1450/6.10.2011).

Αντίθετα, για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31.12.2010 καθώς και για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 01.01.2011 και εφεξής με βάση προϋποθέσεις συνταξιοδότησης που δεν τροποποιήθηκαν με το άρθρο 10 του ν. 3863/2010 εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 40 του ν. 2084/1992, όπως αυτό ίσχυε έως την αντικατάστασή του από την παρ. 18 του άρθρου 10 του ν. 3863/2010.